Diamyd Medical har mångmiljardpotential, kassan räcker året ut - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Diamyd Medical har mångmiljardpotential, kassan räcker året ut - vd

Diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical presenterades av vd Ulf Hannelius vid Life Science-dagen i Göteborg på onsdagen.

Bolaget har tagit fram ett vaccin som innehåller den aktiva ingrediensen och molekylen GAD, en substans som har potential i att vara en viktig del i förebyggandet av diabetesbehandlingar i framtiden.

Diamyd är nischade mot autoimmun diabetes, som är en målgrupp på 50 miljoner patienter.

Studien Diagnode-3 undersöker vaccinkandidaten Diamyd hos individer med typ 1-diabetes. Det är den första precisionsmedicinska fas III-studien inom typ 1-diabetes.

Patientrekrytering pågår i åtta europeiska länder och förberedelser för att börja i USA under sommaren 2023 är på gång. Studien väntas vara fullrekryterad under 2024. Resultaten från studien kommer 2026. Målet är att ansöka om marknadsgodkännande i Europa och USA baserat på Diagnode-3.

- Marknadspotentialen för bolagets gentyp HLA DR3-DQ2 i USA och Europa är 2 miljarder dollar per år, säger Ulf Hannelius. Han framhåller också att det finns expansionsmöjligheter och kombinationsmöjligheter för Diamyd för att utöka marknaden och antalet patienter.

Vidare har bolaget dragit igång egen tillverkning av biologiska läkemedel. Målet är att vara produktionsklara under 2023.

Diamyd Medical har brutet räkenskapsår. Det senaste rapporterade första kvartalet, september till november 2022, visade på en nettoomsättning på 0,2 miljoner kronor med en rörelseförlust på 33,5 miljoner kronor. Likvida medel var på 130,9 miljoner kronor den 30 november.

- Det är klart att vi kommer behöva mer finansiering för att nå marknaden, säger Ulf Hannelius. Han förklarar att bolaget i dagsläget har en burn rate på omkring 10 miljoner kronor per månad och kassan räcker därmed ungefär året ut.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Diamyd Medical

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Diamyd Medical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt