Crown Energy ökar omsättning men resultatet tyngs av engångsnedskrivningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Crown Energy ökar omsättning men resultatet tyngs av engångsnedskrivningar

Crown

Fastighets-, olje- och gasbolaget Crown Energy redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade och tyngs av omfattande nedskrivningar.

Omsättningen steg 39,3 procent till 7,8 miljoner kronor (5,6). Hyresintäkterna var 5,1 miljoner kronor (4,3).

Rörelseresultatet blev -184,3 miljoner kronor (-8,6). Nedskrivning av prospekteringstillgångar uppgick till 176,8 miljoner kronor (0,9).

Resultatet före skatt var -118,6 miljoner kronor (33,5). Resultatet efter skatt blev -107,2 miljoner kronor (33,6). Resultat per aktie hamnade på -0,22 kronor (0,07). Orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 3,7 miljoner kronor (13,5).

"Vi har under 2022 sett en mild förbättring på marknaden för kontorsuthyrning i Angola. Det
förhöjda oljepriset och inträdet av nya riggar i landet är viktiga faktorer som spelar in i utsikterna
för en ljusare framtid. Även att valutakursen för Kwanza har stärkts har varit fördelaktigt för oss", uppger vd Yoav Ben Eli i en kommentar.

Crown Energy bedömer att prispressen kvarstår, men ser låga vakansgrader i sina fastigheter och förväntar sig att efterfrågan förblir stabil med tanke på att fastigheterna är attraktivt belägna.

Utfallet av prospekteringsborrningen i Sydafrika blev inte vad bolaget hade hoppats på.

"Efter att operatören tillhandahållit råd och mer information avseende borresultatet kommer vi tillsammans med våra partners utvärdera om och i så fall hur vårt engagemang i detta projekt ska fortlöpa. Vi vill påminna om att Crown Energy inte belastas med kostnader för detta projekt och att resultatet, även om det var en besvikelse, inte påverkar bolaget och dess finansiella position nämnvärt", uppger Ben Eli.

I övrigt tar Crown Energy-chefen upp förändringen i strategisk inriktning. Bolaget har förvärvat en verksamhet inom medicinteknik efter periodens utgång.

"Vår styrelse utvärderar nu olika alternativ för såväl Crowns existerande som nya affärsområden. Detta inkluderar en utvärdering av vår nuvarande listning för att säkerställa att Crown, som nu fokuserar på investeringar i snabbväxande teknologier, är strategiskt positionerat för att växa och skapa värde för våra aktieägare även framöver", uppger Ben Eli.

Crown Energy, MkrQ4-2022Q4-2021Förändring
Nettoomsättning7,85,639,3%
Rörelseresultat-184,3-8,6
Resultat före skatt-118,633,5
Nettoresultat-107,233,6
Resultat per aktie, kronor-0,220,07


http://media.finwire.com/media/FWS0084BDB-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Crown Energy

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Crown Energy

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

Vi som anvsvarar för tjänsten:

Kristoffer Matsson

Daniel Åstrand

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.