Cinis Fertilizer ser goda möjligheter att växa produktion i Norden - förvärv inte aktuellt - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Cinis Fertilizer ser goda möjligheter att växa produktion i Norden - förvärv inte aktuellt - vd

Cinis

Börsnoteringsaktuella gödseltillverkaren Cinis Fertilizer går in på upploppet inför sin notering på Nasdaq First North. Bolaget reser totalt 400 miljoner kronor för att upprätta produktionsanläggningar för världens mest hållbara mineralgödsel. Både insatsvarorna och kunderna för gödslet är redan säkrade, uppger vd Jakob Liedberg för Finwire.

Cinis Fertilizer reser totalt 400 miljoner kronor i samband med en notering på First North. Kapitalet skall användas för att bygga upp anläggningar för att producera världens mest hållbara mineralgödsel. Teckningskursen är 29 kronor per aktie och börsvärdet är efter noteringen cirka 2 miljarder kronor. Ankarinvesterare tecknar för totalt 291 miljoner kronor, 63,3 procent. Bland investerarna märks Livförsäkringsbolaget Skandia, Ömsesidigt, Molindo Energy, GADD & Cie, Strand Kapitalförvaltning, Cicero Fonder, SEB Investment Management samt styrelsemedlemmar och vissa befintliga aktieägare. Affärsvärlden har rekommenderat sina läsare att teckna noteringen.

Cinis Fertilizer bygger upp sin verksamhet, och likt exempelvis H2 Green Steel och Northvolt har man redan säkrat avsättning för sin gödsel. Företaget kommer att producera mineralgödslet kaliumsulfat genom att återvinna industriavfall från tillverkning av elbilsbatterier och massaindustrin. Den patenterade och beprövade produktionsprocessen har en historik sedan mitten av 1950-talet och är fossilfri, använder hälften så mycket energi som dagens dominerande teknik och har samtidigt en lägre produktionskostnad.

Företaget har säkrat en avsättning värd 3,3 miljarder kronor per år. Även insatsvarorna är kontrakterade. Bolaget har dessutom ingått avsiktsförklaringar för att sälja all produktion även från anläggning tre och fyra. Värdet bedöms vara cirka 6,5 miljarder årligen.

Cinis Fertilizer har också spikat en rad finansiella mål. Den årliga ebitda-marginalen skall överstiga 25 procent från och med räkenskapsåret 2024. Vidare skall den årliga produktionskapaciteten vara 100 000 ton 2024, 700 000 ton 2026, 900 000 ton 2028 och 1,5 miljoner ton 2030. Årlig produktionsvolym skall 2024 vara 100 000 ton, 500 000 ton 2026, 850 000 ton 2028 och 1,5 miljoner ton 2030.

Cinis Fertilizer vd Jakob Liedberg ser inte risken på efterfrågesidan. Han ser inte heller stora risker kopplat till etableringen av produktionsanläggningar.

"Eftersom vi använder en etablerad process finns ingen teknisk risk, men en viss projektrisk finns alltid kvar när man bygger nytt. Ur ett byggnations- och industriperspektiv är vår första produktionsanläggning ett mycket litet projekt helt baserat på existerande teknik och standardiserade komponenter. Produktionsbyggnaden är bara 25x80 meter, ungefär som en stor villatomt, så riskerna för förseningar och ökade kostnader anser vi vara begränsade", uppger Cinis Fertilizer-chefen.

Några problem med myndigheterna förutspår han inte.

"Tillståndsmässigt är det här en extremt miljövänlig process utan väsentliga utsläpp till luft eller vatten, hela vår affärsidé bygger i grunden på att vi vill minska utsläpp."

Inflationen är på allas läppar och brist på arbetskraft är en fråga för många företag.

"Sverige har en lång och stark tradition av processindustri, vilket matchar vårt kompetensbehov mycket väl. Vi har redan fått in många ansökningar för att jobba i vår första produktionsanläggning, vilket vi tycker är otroligt roligt", säger Liedberg.

Cinis Fertilizer har en tydlig plan för bolagets framtida tillväxt, vilken i ett första steg inkluderar byggnationen av fyra produktionsanläggningar på strategiska platser i närheten av batteritillverkare, massabruk och hamnar. Produktionsanläggningarna kommer även vara placerade i Norden. Detta på grund av den stora tillgången i regionen på fossilfri el. Den första anläggningen hamnar i Örnsköldsvik, Ångermanland. Staden är vid sidan av sitt ishockeylag känd för att bland annat var hemort för ett av Europas största pappers- och massabruk. Den andra produktionsanläggningen kommer att ligga Skellefteå i direkt anslutning till Northvolts anläggning Northvolt Ett.

Den tredje anläggningen kommer att hamna nära Northvolts planerade anläggning i Borlänge och produktionsanläggning fyra kommer vara belägen i Norden. Dessa fyra produktionsanläggningar kommer, vid full kapacitet, ha en årlig installerad produktionskapacitet om 900 000 ton vattenlösligt kaliumsulfat år 2028.

Frågan om gödseltillgång är högaktuell. Dels av miljöskäl, men även av säkerhetsskäl. Kriget i Ukraina har visat att Europa har stora beroenden till Ryssland. Dessa skall nu raskt byggas bort.

"Redan innan kriget hade vi sålt all produktion från de första två anläggningarna eftersom marknaden efterfrågar efter ett grönt alternativ. Sedan dess har det förstås blivit än mer attraktivt med europeisk produktion och folk har fått upp ögonen för varför det är viktigt med svensk och europeisk gödselproduktion för att säkra livsmedelsförsörjningen", uppger Jakob Liedberg.

Cinis Fertilizer är snart noterat. Många bolag använder sin notering för att kunna snabba på tillväxten genom exempelvis förvärv. Detta är dock inget som står på agendan för Cinis Fertilizer.

"Vi har i dagsläget inga förvärvsplaner, men givetvis har vi tankar om hur vi kan vidareutveckla vår affär och verksamhet", säger Liedberg.

Cinis Fertilizer-chefen ser den lokala marknaden som mycket stark i en internationell jämförelse.

"Konstgödselmarknaden är global så en internationell expansion vore inte osannolikt, de försäljningskontrakt vi signerat är exportaffärer. Samtidigt ligger Sverige och Norden i framkant vad gäller hållbar industri, vilket är en viktig konkurrensfördel. Här finns också god tillgång till restprodukten natriumsulfat och grön el, så det finns goda möjligheter att fortsätta bygga produktionsanläggningar här", säger han och fortsätter.

"Tillgången till fossilfri el är en nyckelfaktor för att kunna producera ett grönt mineralgödsel så marknader utan tillgång till pålitlig, grön el är inte aktuella att etablera produktionsanläggningar i."

På en slutlig fråga om hot och konkurrens från annan teknik svarar Liedberg följande.

"Vi har säkrat vår försäljning genom långa avtal med etablerade aktörer. Vi ser att de större satsningar som görs på fossilfritt konstgödsel främst är inom kväve- eller fosforbaserat gödsel vilket är utmärkta komplement till vår produkt. På sikt kan det förstås komma ytterligare fossilfria alternativ även inom kaliumgödsel, vilket kommer behövas om vi ska kunna uppnå ett fossilfritt jordbruk."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Cinis Fertilizer

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Cinis Fertilizer

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt