Cinis Fertilizer kommer inte nå mål för ebitda-marginal i år mot bakgrund av Northvolts förseningar (uppdatering)
(tillägg i hela nyheten)
Konstgödselbolaget Cinis Fertilizer reviderar tidplanen för sin planerade produktionsanläggning i Skellefteå mot bakgrund av Northvolts kommunicerade förseningar i upptrappningen av produktionsanläggningen i Skellefteå. Det framgår av ett pressmeddelande.
Cinis Fertilizer och Northvolt ingick 2021 ett långsiktigt samarbete för att öka cirkulariteten i batteribranschen. Cinis Fertilizer har åtagit sig att köpa allt natriumsulfat som genereras som restprodukt från Northvolts batteriproduktion i Skellefteå. På grund av förseningar i Northvolts upptrappning har Cinis Fertilizer under 2024 behövt köpa in natriumsulfat från internationella aktörer för att säkerställa produktionen. Northvolt har sedan dess kommunicerat ytterligare förseningar.
Bolaget bedömer att förseningarna hos Northvolt kommer att innebära merkostnader om cirka 25 miljoner kronor i år och att målet om en ebitda-marginal överstigande 25 procent inte kommer att uppnås för 2024.
"Med den senaste informationen står det även klart att bolaget kommer behöva erhålla merparten av natriumsulfatet till Örnsköldsvik från andra leverantörer än Northvolt även under 2025 och 2026. Kortsiktigt kommer dessa störningar påverka marginalerna något men det långsiktiga finansiella målet om en ebitda-marginal överstigande 25 procent kvarstår", skriver bolaget.
Bolagets långsiktiga operativa och finansiella mål kvarstår liksom bedömningen att kunna uppnå ett positivt kassaflöde från den operativa verksamheten under sommaren 2024.
Cinis Fertilizer bedömer att produktionsstart för den planerade produktionsanläggningen i Skellefteå senareläggs med ytterligare cirka två år, till 2028.
Cinis Fertilizer uppger vidare att bolaget för sedan en längre tid tillbaka konkreta och detaljerade diskussioner med flertalet aktörer inom den globala elbilsbatteriindustrin om etablering av nya samarbeten, vilka nu kommer att prioriteras före Skellefteåanläggningen. Det operationella målet om sex produktionsanläggningar och en total installerad produktionskapacitet om 1,5 miljoner ton kaliumsulfat 2030 kvarstår.