Cinclus Pharma ser mycket stort intresse för noteringen - vd
Forskningsbolaget Cinclus Pharma, som utvecklar molekyler för behandling för syrarelaterade sjukdomar, kommer snart att noteras på huvudlistan i Stockholm.
“Vi ska initiera det avslutande, registreringsgrundande fas III-programmet. Där ska vi repetera resultatet vi visade i den avslutade fas II-studien där vi demonstrerade att vi läker de svåraste patienterna betydligt bättre än dagens standardbehandling. Efter fas III kommer produktgodkännande och säljstart. Noteringen ligger helt rätt i tiden, stärker oss som bolag och ökar kännedomen om oss inför kommande steg”, säger vd Christer Ahlberg i en intervju med Finwire.
Cinclus Pharmas läkemedelskandidat kommer ursprungligen från Astra och AstraZeneca, där 2 600 individer behandlades med läkemedelskandidaten linaprazan i fas I- och II-studier. Astra Zeneca valde dock att avsluta satsningen på grund av satsning på färre terapiområden.
Det öppnade dock dörren för det som idag är Cinclus Pharma. År 2020 tog bolaget in 250 miljoner kronor genom en emission som bland annat tecknades av Fjärde AP-fonden som därmed blev nya ägare i företaget, men också av de befintliga ägarna Bengt Julander, LINC, Jonas Sjögren och Recipharm Venture Fund. Den senaste rundan på 241 miljoner kronor genomfördes i maj 2022. I samband med den emissionen tillkom ägarna Trill Impact Ventures, Eir Ventures och Irrus Investments. Den stärkta kassan gav företaget möjlighet att finansiera fas II-studien och utvecklingen av läkemedelskandidaten inaprazan glurate. Den kandidaten ska företaget nu alltså ta in in i fas III.
“Linaprazan glurate har en unik egenskap genom att leverera komplett syrakontroll över hela dygnet, vilket är viktigt för läkning av eGERD-patienter, speciellt de med svåra problem, vilket är där det medicinska behovet för nya alternativ är störst och där vi kan göra störst nytta. Vi kan driva ett paradigmskifte inom behandlingen av magsyrarelaterade sjukdomar”, säger Christer Ahlberg.
I samband med noteringen reser bolaget nytt kapital, med en teckningskurs på 42 kronor per aktie och ett totalt belopp på 715 miljoner kronor före emissionskostnader (17 miljoner aktier).
“Intresset är mycket stort från hela världen. Boken var täckt redan några timmar efter öppning”, säger Ahlberg.
Bolaget fokuserar på att slutföra sina sista studier innan myndighetsgodkännande. Under förra året har bolaget slutfört en fas II-studie av patienter med eGERD med positiva resultat där man visade signifikant bättre läkning jämfört med dagens standardbehandling för de svårare patienterna och i år avser man att slutföra förberedelserna för fas III-studierna. Fas III-studieprogrammet avseende eGERD består av två studiepar. Respektive studie består av en läkningsstudie och en underhållsbehandlingsstudie. Patientrekryteringen till den första läkningsstudien startar nästa år och de patienter som läker förväntas att ingå i den kopplade underhållsbehandlingsstudien.
“Vi ser inga problem med att fylla dessa studier. Risken i vårt projekt är förhållandevis lågt i och med att vi har ovanligt mycket data på tusentals patienter från Astra-tiden och att vi har en känd verkningsmekanism samt en tydlig biomarkör som förutser resultatet i kommande fas III-program. På biverkningssidan ser det också mycket bra ut, i linje med dagens standardbehandling, utan överraskningar. Överlag ser det väldigt lovande ut”, säger Christer Ahlberg.
Samtidigt får aktieägare, patienter och andra intressenter vänta. Avläsning sker först 2026.
“Det är viktigt att vi genererar ett starkt nyhetsflöde från IPO till första utläsningen av läkningsdata i fas III-studien, vilket kommer att ske under 2026. Vi arbetar med affärsutveckling gällande utlicensiering av marknadsrättigheterna i alla regioner utanför USA, vilket inkluderar Europa, Sydamerika och Mellanöstern. USA vi vill vänta med till efter fas III-resultaten för att få bästa möjliga värdeutveckling”, uppger Christer Ahlberg och fortsätter.
“Dessa typer av avtal kommer generera bra validering vilket ger ett viktigt och värdedrivande nyhetsflöde. I Kina väntar våra partner Sinorda och Shanghai Pharma, vilket är Kinas näst största läkemedelsbolag, på ett godkännande i slutet av 2024 och sedermera en lansering. Detta kommer också att ge en mycket bra validering av substansen.”
Han tar även upp frågan om licensiering.
“Gällande utlicensiering finns två alternativ. Vi kan antingen hitta en partner som är specialist inom magtarmsjukdomar eller så kan vi gå med ett storläkemedelsbolag som har stor marknadskapacitet. En tredje option är att vi gör som Calliditas gjorde, att utlicensiera produkten i alla regioner förutom USA, där man bygger en egen specialistsäljstyrka för att sälja vårt preparat när det är godkänt. Vi har många intressanta val framöver”, säger Christer Ahlberg och tillägger:
“Vi kommer att göra det som är bäst för våra aktieägare”.