Bonesupport årets vinnare och Viaplay årets förlorare på Nasdaq Stockholm 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bonesupport årets vinnare och Viaplay årets förlorare på Nasdaq Stockholm 2023

Bonesupport

Stockholmsbörsen, som officiellt heter Nasdaq Stockholm, noterade stora kursrörelser under 2023. Året började med en stark uppgång i januari, för att därefter utvecklas i sidledes fram till sommaren. Hösten innebar en rejäl nedgång från augusti till oktober och index var då på minus från årsskiftet. Därefter skedde en snabb vändning när investerarna bedömde att de stora centralbankerna höjt klart sina styrräntor och fokus flyttades till när räntorna kommer sänkas. Den amerikanska tioåriga statsobligationen föll på kort tid från 5 procent till 4 procent. Det resulterade i att året slutade med ett börsrally under november och december.

Vi kan därmed summera 2023 som ett starkt börsår på Stockholmsbörsen. Exakt vad utfallet blev beror på vilket index man väljer att jämföra med. Det breda SIX Generalindex, där utdelningar inte igår, steg med 15,87 procent. SIX Return index, med återinvesterade utdelningar, ökade med 19,19 procent. Det smalare OMXS30-index, där utdelningar inte ingår, avancerade 17,3 procent.

Vilka aktier blev då årets vinnare och förlorare på Nasdaq Stockholms huvudlista, som består av segmenten Largecap, Midcap och Smallcap? Finwire har gått igenom kurslistorna och för att börja på den positiva sidan steg sex aktier mer än 100 procent i värde.

Medicinteknikbolaget Bonesupport blev årets vinnare med en uppgång på 134 procent. Näst bästa aktie blev industribolaget Momentum Group som ökade 123 procent följt av hemfixarkedjan Clas Ohlson på tredje plats med 119 procent. Trion med forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus, kryptovalutabolaget Coinshares samt betting- och affiliatebolaget Better Collective noterade också uppgångar på mer än 100 procent.

Bland övriga vinnare noteras bland annat specialstålbolaget Alleima som klättrade 99 procent. Bostadsplattformen Hemnet noterade en uppgång på 92 procent trots det tuffa marknadsläget
för nyproduktion av bostäder.

När det gäller förlorarna står mediebolaget Viaplay Group som årets förlorare med ett kursras på hela 97,4 procent. Det är mycket ovanligt att börsbolag i den här storleksklassen faller ihop som ett korthus på ett år. Nu väntar närmast i mitten av januari 2024 en stor företrädesemission samt en ännu större riktad nyemission på flera miljarder kronor för att rädda bolagets överlevnad.

Flygbolaget SAS aktie föll med 94,5 procent. Bolaget befinner sig i rekonstruktion enligt Chapter 11 i amerikansk domstol. SAS har vid flera tillfällen varit tydliga med att bolaget förväntar sig att utfallet av processen blir att befintliga stamaktier blir värdelösa och kommer att avnoteras, något som förväntas ske i andra kvartalet 2024. Diagnostikföretaget Immunovia blev tredje sämsta aktie med ett kursfall på 93,3 procent.

Bland övriga förlorare märks bland annat fiberkommunikationsbolaget Hexatronic och fastighetsbolaget Fastator vars aktier tappade 81 procent respektive 77 procent.


AktieKursutveckling
Bonesupport+134 procent
Momentum B+123 procent
Clas Ohlson B+119 procent
Camurus+113 procent
Coinshares+109 procent
Better Collective+102 procent
Alleima+99 procent
Tobii Dynavox+98 procent
Hemnet+92 procent
Nelly+89 procent

Förlorare
AktieKursutveckling
Viaplay B-97,4 procent
SAS-94,5 procent
Immunovia-93,3 procent
Synact Pharma-89 procent
Xbrane Biopharma-88 procent
Hexatronic-81 procent
Irlab-80 procent
Mendus-78 procent
Ascelia Pharma-77 procent
Fastator-77 procent

Endast den mest omsatta aktien har tagits med om ett bolag har flera noterade aktieslag. Enbart aktier som har varit noterade hela året ingår, vilket exkluderar bolag som noterats, avnoterats eller gått i konkurs under året. Kursutvecklingen är i regel justerade för företagshändelser som företrädesemissioner, avknoppningar och inlösen, men inte för kontantutdelningar. Kursdata är hämtade från Millistream och bearbetade av Finwire.

http://media.finwire.com/media/FWM0095B3C-table-1

http://media.finwire.com/media/FWM0095B3C-table-2

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alleima

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt