Bluelake Minerals presenterar ett positivt resultat rörande lönsamhet för tilltänkta gruvor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bluelake Minerals presenterar ett positivt resultat rörande lönsamhet för tilltänkta gruvor

Prospekteringsbolaget Bluelake Mineral har genomfört en preliminär lönsamhetsstudie, PEA, för de helägda koppar- och zinkprojekten Stekenjokk-Levi, som ligger i Sverige, och Joma-fyndigheten, som ligger i Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

PEA innehåller ett uppdaterat utlåtande om mineraltillgång och en ekonomisk bedömning för en planerad gruvdrift om cirka 750 000 ton avseende årlig brytning, så kallad ktpa, under de första 11 åren och därefter en produktion om 500 ktpa. Livslängden sätts till 17 år. Produktionen avser koppar, zink, bly, guld och silver.

Bluelake Mineral har rättigheterna till de två mineraliseringarna som ligger cirka 60 km från varandra. Båda är historiska gruvor. Bluelake Mineral avser att skapa en central gemensam anläggning för anrikning i Joma. Framtida gruvdrift i Stekenjokk-Levi kommer endast att ske säsongsvis under vintermånaderna.

"Den genomförda lönsamhetsstudien är en milstolpe och visar att Joma och Stekenjokk-Levi är ekonomiskt lönsamma och hållbara projekt med potential att producera högkvalitativa koppar- och zinkkoncentrat till den europeiska elfordons- och batteriindustrin såväl som andra sektorer för en längre tidsperiod", säger Peter Hjorth, vd för Bluelake Mineral, i en kommentar.

"Studien pekar på ett finansiellt intressant projekt och utgör en plattform för att inleda nästa fas. Vi vill leverera kritiska insatsvaror i den pågående elektrifieringsprocessen för att bidra till minskade globala klimatförändringar och vi kommer att samarbete nära med lokala och regionala intressenter för att etablera detta projekt på ett miljömässigt sunt och socioekonomiskt hållbart sätt", fortsätter prospekteringsbolagschefen.

Baserat på resultatet av den ekonomiska bedömningen kommer företaget nu att påbörja en förstudie och uppdaterad miljö- och social konsekvensbedömning. Avsikten är att erhålla slutgiltigt tillståndsgodkännande.

Det finns två scenarier för metallpriser som tillämpas i lönsamhetsstudien. Scenario ett, LTC, beaktar medianvärdet för långsiktiga konsensuspriser på marknadsprognos under andra kvartalet 2022. Det andra heter "Strategiskt scenario" och beaktar metallpriserna på spotmarknaden under andra kvartalet 2022 med en rabatt på 12 procent applicerad, vilket är baserat på Bluelake Minerals lednings uppfattning att priserna kommer att kunna ligga kvar på dessa nivåer under en längre period. För båda scenarierna är intäkter och kostnader baserade på dollar. En diskonteringsränta om 8 procent har använts. Eventuella kassaflöden före byggstart har exkluderats från analysen.

Enligt scenario LTC blir det fria kassaflödet 294 miljoner dollar, nuvärdet 87 miljoner dollar och IRR 19,8 procent. Det genomsnittliga årliga kassaflöde efter skatt bedöms bli 21,7 miljoner under produktionsåren 1 till 17 och återbetalning under år sex.

I strategiskt scenario blir det fria kassaflödet 543 miljoner dollar, nuvärdet 201 miljoner dollar och IRR 34 procent. Det skulle ge ett genomsnittligt årligt kassaflöde efter skatt på 36,3 miljoner dollar under produktionsåren 1 till 17 och återbetalning under år tre.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Bluelake Mineral

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bluelake Mineral

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt