Berkshire Hathaways kassa på rekordnivå - har sålt nästan hälften av innehavet i Apple
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Berkshire Hathaways kassa på rekordnivå - har sålt nästan hälften av innehavet i Apple

Berkshire

Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaway ökade rörelseresultatet med cirka 15 procent under andra kvartalet, tack var styrka i bilförsäkringsbolaget Geico. Samtidigt har bolaget fortsatt att sälja av aktier och kassan ökar till ett nytt rekord.

Rörelseresultatet under kvartalet blev 11,6 miljarder dollar (10,04).

Bolagets enorma kassa fortsätter att svälla till nya rekordnivåer. Den uppgår nu till cirka 276,9 miljarder dollar, motsvarande 2 036 miljarder kronor, att jämföra med 189 miljarder dollar vid utgången av första kvartalet.

”Vi skulle gärna spendera pengarna, men vi kommer inte att göra det om vi inte tror att de gör något som har mycket liten risk och som kan ge oss mycket pengar”, sade Buffett under årsstämman tidigare i år.

Berkshire har sålt aktier under sju kvartal i rad, men det accelererade under andra kvartalet då aktier för mer än 75 miljarder dollar såldes. Under första halvåret summeras siffran till mer än 90 miljarder dollar. Dessutom har utförsäljningarna fortsatt under tredje kvartalet då Berkshire har sålt av en hel del i sitt näst största innehav, Bank of America.

Från Berkshires rapport framgår det också att man har fortsatt att reducera ägandet i det största börsnoterade innehavet, Apple, efter att ha minskat det med 13 procent under första kvartalet Enligt CNBC:s beräkningar har Berkshire sålt av drygt 49 procent av innehavet i Apple, men teknikjätten är fortfarande det största aktieinnehavet.

Buffett indikerade vid stämman att avyttringen gjordes av skatteskäl efter betydande vinster. Han antydde också att försäljningen kan bero på att han vill undvika en högre skattenota längre fram ifall skatterna skulle höjas för att finansiera det amerikanska budgetunderskottet.

"Men omfattningen av denna försäljning tyder på att det kan vara mer än bara ett skattebesparande drag", skriver CNBC i en kommentar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt