Astra Zeneca RSV-vaccin för barn godkänns i USA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Astra Zeneca RSV-vaccin för barn godkänns i USA

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och partnern Sanofis RSV-vaccin Nirsevimab har godkänts för barn i USA, enligt ett pressmeddelande från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Godkännandet var väntat då en rådgivande panel i juni enhälligt rekommenderade FDA att ge vaccinet grönt ljus.

RSV är ett vanligt luftvägsvirus som oftast orsakar milda, förkylningsliknande symtom. De flesta återhämtar sig snabbt, men RSV kan vara allvarligt för framförallt spädbarn och äldre personer.

Nirsevimab var upp till 75 procent effektivt för att förebygga nedre luftvägsinfektioner som krävde läkarvård hos spädbarn och 78 procent effektivt för att förebygga sjukhusvård. FDA identifierade inga säkerhetsproblem.

Det har dröjt att utveckla vaccin mot RSV och i våras godkände FDA det första någonsin mot sjukdomen. Vaccinet utvecklades av Glaxosmithkline och utvecklades för att skydda äldre.

Nirsevimab kommar att säljas i USA under varumärket Beyfortus. En panel av oberoende experter hos amerikanska folkhälsomyndigheten kommer att träffas i augusti för att ge rekommendationer om hur sprutan ska administreras av läkare.

En annan spruta, palivizumab, finns redan på marknaden, men den ges främst till barn som är för tidigt födda eller som har lung- eller medfödda hjärtproblem som gör att de löper stor risk att drabbas av allvarlig sjukdom, skriver CNBC. Nirsevimab administreras som en enda injektion. Detta är en stor fördel jämfört med palivizumab, som administreras månadsvis under hela RSV-säsongen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt