Alleimas vd om bolagets första kvartalsrapport: 'Ungefär på nivån som man kan förvänta sig'
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Alleimas vd om bolagets första kvartalsrapport: 'Ungefär på nivån som man kan förvänta sig'

Specialiststålbolaget Alleimas omsättning steg med 33,6 procent till 4 270 miljoner kronor med en organisk tillväxt på 12 procent. Även orderingången steg tvåsiffrigt med 10,2 procent till 3 869 miljoner kronor, dock med en negativ organisk utveckling på -10 procent.

Det justerade rörelseresultatet blev 195 miljoner kronor medan nettoresultatet vände till förlust på -154 miljoner kronor.

“Ungefär på nivån som man kan förvänta sig av en Q3”, säger Alleimas vd Göran Björkman till Finwire.

Tredje kvartalet 2022 har varit Alleimas första som självständigt bolag. Företaget var tidigare Sandviks enhet Materials Technology.

Noterbart är den sviktande orderingången vilken tyngdes av sämre efterfrågan inom den kortcykliska affären.

Ser ni några möjligheter att kompensera för nedgångar i den kortcykliska affären på annat håll i er verksamhet?

“Kortsiktigt inte vad gäller orderingången. Men vi har en väldigt bra orderbok, så det betyder att om beläggningen blir lägre på det kortcykliska har vi ändå orders att leverera på inom andra områden.”

Positiva tecken under kvartalet är en högre efterfrågan för segmenten industriell värmning och vätgas och förnybar energi.

“Båda dem handlar om två väldigt stora globala trender - elektrifiering och omställning till grön energi”, svarar Björkman på frågan vad som ligger bakom den högre efterfrågan.

Just industriell värmning berör affärsområdet Kanthal. Här utgör trenden elektrifiering en tillväxtmöjlighet för Kanthal, enligt Björkman.

“Det pågår en trend där kunder förflyttar sig från att använda ugnar som baseras på fossila bränslen till elektriska. Majoriteten av världens ugnar är fortfarande fossila, så det finns mycket att växa inom där”.

Förnybar energi och vätgas är fortfarande ett litet område inom Alleima, men även här ser Björkman stor tillväxtpotential. I ett längre perspektiv utgör segmentet en central del för Alleima, som spår en sammansatt årlig tillväxt på 25 procent för området under perioden 2021-2026.

Under perioden har analytikerna ställt sig positiva till aktien. SEB, Danske Bank och Bank of America Merrill Lynch har alla inlett bevakning med rekommendationen köp. Riktkurserna varierar från 48 till 70 kronor.

Inför rapporten steg aktien på Stockholmsbörsen och var upp 1,4 procent innan siffrorna kom. Efter att siffrorna släppts tappade aktien rejält och noteras på -6,1 procent vid 13-tiden. Strax innan klockan 16 var aktien ned med 6,3 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Alleima

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alleima

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt