Alleimas vd kommenterar Q4: “Systemen är fyllda”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Alleimas vd kommenterar Q4: “Systemen är fyllda”

Specialstålbolaget Alleima kom med sin rapport för fjärde kvartalet strax innan lunch. Siffrorna visade på högre omsättning och orderingång, men en något lägre vinst. Bolaget lämnade även sin första utdelning som börsnoterat bolag.

På börsen har rapporten tagits emot väl. Aktien är upp 12 procent under eftermiddagen.

Under kvartalet uppgick Alleimas omsättning till 5 159 miljoner kronor (3 925) med en organisk tillväxt på 14 procent. Även den organiska tillväxten för orderingången ökade tvåsiffrigt med 17 procent till 5 825 miljarder kronor (4 262).

Till Finwire väljer vd Göran Björkman att lyfta fram just orderingången - men även orderstocken - som två viktiga faktorer bakom den positiva tillväxten för omsättningen.

“Systemen är fyllda och det fakturerar vi från”, säger Björkman.

Den positiva tillväxten i orderingången förklaras bland annat genom att bolaget plockat hem flera större ordrar under kvartalet - särskilt inom sitt olje- och gassegment.

“Vi har väldigt många segment - det är alltid något som är svagt - men de flesta utvecklas positivt”, säger Björkman.

Under kvartalet förvärvades tyska Endosmart för en okänd summa. Bolaget omsatte på rullande tolv månader per den 30 september 105 miljoner kronor. Verksamheten går ut på att tillverka medicintekniska produkter samt förse bolag med tjänster.

Till Finwire säger Björklund att köpet av Endosmart är ett strategiskt viktigt förvärv som breddar Alleimas marknad samt stärker bolagets position i Europa.

“De kompletterar vår nuvarande affär. De är i ett område som vi själva inte har varit i så vår totala adresserbara marknad ökar”.

Vinsten landade på 413 miljoner kronor, en nedgång jämfört med de 437 miljoner som samlades ihop förra året. I sitt utdelningsförslag väljer styrelsen att föreslå en utdelning på 1,4 kronor, vilket är 38 procent av årets vinst. Bolagets utdelningspolicy är att i genomsnitt och över tid dela ut 50 procent av sitt resultat.

Att idag föreslå en något lägre utdelning jämfört med utdelningsmålet ser Göran Björkman som ett klokt förslag från styrelsen.

“Vi har bara existerat som ett börsbolag i fem månader. Det är fortfarande skakigt i omvärlden även om vi är nöjda med en stark order backlog. Dessutom är vi i en industri som är något volatil.”

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Alleima

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alleima

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.