Academedias vd ser potential i lågkonjunktur: “Skolverksamheten är stabil”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Academedias vd ser potential i lågkonjunktur: “Skolverksamheten är stabil”

Utbildningsbolaget Academedia presenterade idag sin bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Under det fjärde kvartalet var omsättningen 3 851 miljoner kronor, en tillväxt på 4,9 procent där 3,7 procent var organiskt. Det justerade rörelseresultatet var i linje med förra årets siffror på 279 miljoner kronor.

“Skolverksamheten är väldigt stabil”, säger vd Marcus Strömberg till Finwire.

“Vi har en god underliggande efterfrågan. Demografin när det gäller behovet av bra skolplatser är fortsatt väldigt stor”.

Just efterfrågan på bolagets tjänster lyfts även fram som en av anledningarna till varför antalet elever ökar. Under kvartalet steg dessa med 3,6 procent till 93 308.

Rörelseresultatet påverkades negativt av lägre deltagarvolymer i vuxenutbildningssegmentet. Enligt Strömberg var det något man planerade för, och inför en eventuellt stundande lågkonjunktur ser man potential i segmentet.

“På sikt tror vi att vuxenutbildningen kommer vara viktig. Jag tror att lågkonjunkturen kan komma fort, och då kommer samhället investera mycket i omskolning. Nu är vi i en situation där volymerna går mot lägre och normala nivåer jämfört med pandemin”.

För helåret landade resultatet på 605 miljoner kronor, en marginell ökning mot 599 miljoner för 2020/2021, och i sina kommentarer till rapporten skriver Strömberg att “verksamhetsåret 2021/22 kan summeras som ett av våra starkaste år någonsin”. Samtidigt lämnas utdelningen oförändrad på 1,75 kronor per aktie, totalt 185 miljoner kronor.

Hade ni någon tanke på att höja utdelningen?

“Det är en avvägning som styrelsen gör varje år. Man ska vara medveten om att vi dels vill fortsätta investera i svensk skola, men vi vill också ha en beredskap för tuffare ekonomiska tider”, säger Strömberg till Finwire.

Söndag nästa vecka är det val. Frågan om privata företag ska få ta ut vinster i välfärden har lyfts fram som ett prioriterat område av bland annat landets största parti Socialdemokraterna. Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) har till TT sagt att “pengar läcker som ett såll ur svensk skola” efter att Academedia presenterat sin utdelning.

Tror ni att frågans politiska utrymme kan få nuvarande aktieägare att lämna?

“Det är svårt att svara på. Om politiken pratar om det här som den gör nu är det klart att det skapar en osäkerhet, men som investerare i välfärds- och utbildningsföretag investerar man i en sektor som är väldigt stor och växande samt som är viktig både i uppgång och nedgång i en ekonomi”, säger Strömberg till Finwire.

“Sedan har vi valt att inte jobba med privat finansierad utbildning utan med offentligt finansierad utbildning. Det är för att det är där vi kan göra störst skillnad och nå de breda folkgrupperna med bra utbildningar”.

Under kvartalet gjorde Academedia sin största investering hittills på 1,2 miljarder kronor i två campus i Stockholm.

“Vi tror att det här är väldigt viktiga investeringar och som borgar för en långsiktigt god utveckling i Academedia”, säger Strömberg.

Samtidigt ser inte Strömberg att fler investeringar i samma skala kommer ske inom en snar framtid. Under verksamhetsåret har Academedia drivit en internationell expansion. I Tyskland har 16 nya förskolor startats, och Strömberg lyfter fram den fortsatta expansionen utanför Sverige som ett prioriterat område under kommande verksamhetsår.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om AcadeMedia

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.