2021 var det starkaste noteringsåret på 20 år, 2022 väntas också bli ett starkt år - EY
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

2021 var det starkaste noteringsåret på 20 år, 2022 väntas också bli ett starkt år - EY

2021

Enligt rapporten EY Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under fjärde kvartalet. Spac-bolag väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till, enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Genom rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner, IPOs, på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt tredje kvartal följdes av ett något svagare fjärde kvartal, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 nyintroduktioner till ett transaktionsvärde om 22 miljarder dollar.

– Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller nyintroduktioner. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under första kvartalet. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer, bedömer EY.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt