Wykman: "Kärnkraftskostnaden hanterbar"
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tonar inte helt oväntat ner kritiken mot förslagen till finansiering av ny kärnkraften. Kostnaderna för staten och elkonsumenter är hanterbara, tycker han. Och regeringen har bråttom.
– Det behövs lite sans och hyfs i den här debatten, säger han på en pressträff.
Han tycker inte att stöden kan kallas för subvention. Det handlar om utlåning till fördelaktiga villkor.
– Pengarna kommer tillbaka, säger Wykman som är öppen för att se över förslaget om att staten ska garantera kärnkraftsägarna 80 öre/kWh i 40 år.
– Absolut, det är därför vi har det här remissförfarandet, säger han på en fråga om beloppet kan ändras.
Men tiden att ändra i förslaget är knapp. En proposition ska lämnas i vår och lagen ska träda i kraft i juli, enligt regeringens plan.
Tung kritik
Förslaget på hur kärnkraften ska finansieras har fått tung kritik av många remissinstanser. Energimarknadsinspektionen avslår förslaget helt, bland andra Svenska kraftnät, Konjunkturinstitutet och även i grunden kärnkraftspositiva Svenskt näringsliv har farhågor – särskilt för att annan elproduktion kan trängas undan när så kraftiga stöd ges till kärnkraften.
Flera efterlyser också en djupare analys av vad energisystemet och samhället behöver – inte att man bara låser fast sig för kärnkraft.
– Har vi den tiden på oss, då är svaret nej, säger Wykman.
Om remissvaren rent allmänt säger han att han hade räknat med tuffare kritik.
– Jag är ändå positivt överraskad av remissvaren.
Håller dörren öppen
Han håller också dörren öppen för att staten går in som delägare i kärnkraften, något som bland annat LO tycker vore bra. Han stänger heller inte möjligheten för att andra energislag ska kunna få andra former av statliga stöd framöver.
Men han viftar undan de kritiker som befarar att de enorma stöden till kärnkraften kommer att tränga undan annan elproduktion.
– Obegripligt, om vi har de klimatambitioner vi har, säger han och pekar på det stora tillkommande elbehovet framåt.
Finansieringsprogrammet handlar om utbyggnad av fyra kärnkraftsreaktorer där staten bedöms låna ut 300 miljarder kronor, samt en prissäkring till 80 öre/kWh i 40 år.
Källa: Olle Lindström/TT, Maria Davidsson/TT