Volvo Cars - världens sämst presterande bilaktie
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Volvo Cars - världens sämst presterande bilaktie

Volvo

Sedan Jim Rowan tog över som VD för Volvo Cars i början av 2022 har aktiens sjunkit med 64 procent, vilket gör den till den sämst presterande bilaktien globalt. Flera faktorer har bidragit till nedgången, inklusive storägaren Geelys avyttring och den låga likviditeten i aktien.

  • Under Jim Rowans ledning har Volvo Cars aktieavkastning minskat med 64 procent.
  • Storägaren Geelys avyttring och den låga likviditeten i aktien är några av anledningarna till nedgången.
  • Volvo Cars aktieprestation har varit sämre än både Stockholmsbörsen och MSCI:s globala biltillverkarindex.

Volvo Cars underpresterar jämfört med marknaden

Sedan Jim Rowan tillträdde som VD för Volvo Cars den 4 januari 2022 har bilaktiens prestation varit sämre än både Stockholmsbörsen och MSCI:s globala biltillverkarindex, som har backat 10 respektive 25 procent. Detta, enligt en kartläggning utförd av Dagens industri.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Orsaker till nedgången

Det finns flera faktorer som har bidragit till aktiens fall. En av dessa är storägaren Geelys avyttring i november, som har lett till frågor kring ägarens finansiella ställning. Volvo Cars höga värdering vid noteringen ses inte längre som motiverad.

"Volvos börsnotering var en stor succé, men i investerarnas ögon har premien inte visat sig vara motiverad eftersom Volvos lönsamhet är svagare och att bolaget har visat sig ha ett sämre kassaflöde än konkurrenterna vilket har gjort att balansräkningen har försvagats sedan noteringen". – Stifels bilanalytiker Daniel Schwarz förklarar att

Ytterligare faktorer inkluderar ägandet i elbilstillverkaren Polestar, vars aktieprestation har varit svag och nu utgör ett sänke för Volvo Cars-aktien. Dessutom pekar Handelsbankens analytiker Hampus Engellau på den låga likviditeten i aktien som en bidragande faktor till dess dåliga prestation.

I början av 2024 har Volvo Cars aktie tappat ytterligare nästan 10 procent.

Om Volvo Car

Volvo Car är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 106370st ägare hos Avanza samt 34673st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Polestar

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt