Volvo Cars: Därför är biltullarna en kortsiktig utmaning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Volvo Cars: Därför är biltullarna en kortsiktig utmaning

Volvo

Volvo Cars vd Jim Rowan ser tullarna på Kinabyggda bilar som en kortsiktig utmaning. Det säger han i en intervju med Dagens Industri i samband med veckans oväntat starka kvartalsrapport som bjöd på såväl rekordvinster som högre marknadsandelar.

  • Volvo Cars rapporterar rekordvinst och höga marginaler på elbilar.
  • Nya EU-tullar på Kinabyggda bilar påverkar kortsiktigt.
  • Företaget sänker sin säljprognos för 2024 till 12-15 procent.

Enligt Dagens Industri har Volvo Cars uppnått en stark ekonomisk prestation under det senaste kvartalet, trots globalt turbulenta tider. Företagets vd, Jim Rowan, rapporterar en 60-procentig ökning av rörelsevinsten, som landade på 8 miljarder kronor. "Vi ökar trots en turbulent värld", säger Rowan till tidningen.

Utmaningar med nya tullar

En av de största utmaningarna som Volvo Cars står inför är nya tullar på bilar som byggs i Kina. Detta påverkar särskilt deras nya elsuv EX30, som byggs enbart i Kina. EU har infört en extra tull på 20 procent utöver de befintliga 10 procenten, och USA har liknande åtgärder med tullar över 100 procent. Jim Rowan anser dock att detta är en kortsiktig utmaning tills produktionen kan flyttas till Gent i Europa, vilket förväntas ske under andra halvåret nästa år.

Starka resultat trots utmaningar

Volvo Cars lyckades uppnå rekordhöga bruttomarginaler på elbilar, med en ökning från 3 procent till 20 procent jämfört med förra året. Den näst mest sålda modellen var nya elsuven EX30, som visade sig vara mycket lönsam.

Volvo Cars har ökat sin marknadsandel enligt siffror från S&P Global Mobility.

Framtiden för Volvo Cars

Volvo Cars har även beslutat att sluta redovisa lönsamheten på elbilarna, då informationen blir allt mer känslig med introduktionen av nya modeller. Trots mjukvaruproblem med EX30 och försenade funktioner i nya EX90, förblir bolaget optimistiskt.

"Det har inte lett till avbokningar", säger Jim Rowan och tillägger att uppdateringar kommer att ske löpande för att förbättra funktionerna i de nya modellerna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volvo Car

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt