Vinnarna: Här är bolagen som får en skjuts upp när räntan åker ner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Vinnarna: Här är bolagen som får en skjuts upp när räntan åker ner

Vinnarna:

Under åren med stigande räntor har många bolag tagit rejält med stryk på börsen. Nu är det dags för revansch för småbolagen, fastighetsaktierna och snabbväxarna. Börskollen har gått igenom sektorerna och bolagen som gynnas mest av centralbankernas sänkta räntor.

  • Småbolagen är generellt mer skuldsatta och räntekänsliga än de stora. Nu väntas de gynnas av lägre räntor.
  • I fastighetsbolagen finns mer uppsida att hämta – enligt analyskåren.
  • Även detaljhandeln väntas gynnas av att konsumenterna får mer köpkraft.

Som bekant har svenska Riksbanken och flera andra centralbanker inlett eller väntas inleda en period av räntesänkningar. Fed-chefen Jerome Powell har också sagt att tiden för räntesänkningar är här. Detta påverkar naturligtvis låntagare och sparare på olika sätt. Men det påverkar också bolagen, i många fall positivt.

Här följer en genomgång av de bolag och branscher som väntas få den största skjutsen i en ekonomi med lägre räntor.

Småbolagen är redo för revansch

Småbolagen är generellt sett mer konjunkturkänsliga och mer skuldsatta, vilket innebär att de påverkas mer av ränteuppgångar än de stora bolagen. Nu när centralbankerna sänker räntorna väntas de mindre bolagen ta revansch.

Den här rörelsen har redan under sommaren kunnat skönjas på världens börser. Under juli månad steg det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 kraftigt, 10,1 procent. Men det drogs ner i börsturbulensen i början av augusti och har hittills i augusti tappat 4 procent.

Många analytiker tror dock att småbolagen står inför en stark höst. Finansanalytikern Tom Lee på analyshuset Fundstrat uppgav i en intervju i somras att en förändring i centralbankernas policys kan leda till en betydande rotation från stora till små bolag, rapporterar Business Insider. Där tippade han att Feds åtgärder kan leda till en 40-procentig stigning för indexet medan storbolagsindexet S&P 500 stagnerar.

Småbolagsfonder väntas få en skjuts

En genomgång som Morningstar gjort visar hur småbolagen halkat efter på börsen de senaste tre åren. I mitten av juli var utvecklingen för det europeiska småbolagsindexet Morningstar Europe Small Cap Index -0,38 procent i årsgenomsnitt under den senaste treårsperioden medan utvecklingen för motsvarande storbolagsindex var +6,41 procent.

Med de pågående räntesänkningar väntas utvecklingen dock vända, och Morningstar lyfter i sin analys de bästa europeiska småbolagsfonderna:

  • T. Rowe Price European Smaller Companies Equity Fund
  • SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF
  • WisdomTree Europe Small Cap Dividend UCITS ETF
  • Liontrust GF European Smaller Companies Fund

Tips: I Börskollens guide om småbolagsfonder går det att också läsa mer om de bäst presterande svenska småbolagsfonderna senaste tiden.

Vilka småbolag är då hetast inför hösten? I slutet av juli gjorde Dagens Industri en genomgång av sektorn och lyfte bolag som Bredband 2, Sleep Cycle, Viva Wine Group samt G5 Entertainment som särskilt attraktiva. Alla de här bolagen delar också ut pengar till aktieägarna och anses ha goda framtidsutsikter.

Fastighetsbolagen uppenbara vinnare

Bolag inriktade på fastigheter är uppenbara vinnare på sänkta räntor. Tidigare i augusti gav tre fastighetsproffs tips på de bästa aktierna i sektorn i en artikel i Dagens Industri. Den svagare konjunkturen bäddar för snabbare räntesänkningar – vilket är goda nyheter för de svenska fastighetsbolagen, konstaterades det.

”Jag tror att det finns mer uppsida att hämta i fastighetssektorn”, kommenterade Peter Norhammar, fondförvaltare på NRP.

Bland de aktier som nämndes som intressanta var Heba, Wallenstam, Balder, John Mattson, Emilshus, Wihlborgs och Logistea.

Som de största vinnarna på räntesänkningar nämndes bolag som Fastpartner, Fabage, Nyfosa, NP3 och Platzer. Även SBB och Corem är stora vinnare på räntesänkningar, men där bedöms också riskerna vara högre.

Internationellt har The Motley Fool tipsat om Redfin som ett bolag som kan dra nytta av en uppgång på fastighetsmarknaden. “Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den uppdämda efterfrågan på bostäder när räntorna sjunker”, motiverar finanstjänsten.

Övriga vinnare på sänkta räntor

Fastighetsbolagen bedöms som sagt vara stora vinnare på räntesänkningarna, men även närliggande branscher kommer att gynnas.

“De vars kunder i stor utsträckning finansierar sina köp med lån, till exempel bostadsbyggare och bolag med exponering mot bostadsrenovering och omsättning av bostäder”, skriver Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB i ett mejl till TT.

Tillväxtbolag gynnas generellt av lägre räntor eftersom de är mer beroende av extern finansiering än större och mogna bolag. Dessutom har de en större del av vinst och kassaflöde längre fram i tiden, vilket gör lägre räntor mer värdefulla, inflikar Lars Söderfjäll, aktiechef på SEB.

"Och här ser vi fortfarande att småbolagen värderas klart lägre än de större bolagen – över tid brukar värderingsskillnaderna vara små", fortsätter han.

Nordnets sparekonom Frida Bratt nämner i en kommentar till Finwire ett par exempel på tillväxtbolag som kan gynnas, nämligen Nibe, Embracer och Fortnox.

Detaljhandelsbolag som lever på konsumtion väntas också få ett lyft då räntesänkningarna i kombination med lägre inflation lyfter reallönerna. Köpkraften hos konsumenterna lär öka på de flesta håll då räntebetalningarna tar en mindre andel av den disponibla inkomsten.

Frida Bratt på Nordnet lyfter här Boozt och Lyko som exempel på bolag kan dra fördelar av det nya läget.  

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sleep Cycle

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt