Veckans aktie: Ett riktigt kvalitetsbolag – men nu läge att sälja aktien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Veckans aktie: Ett riktigt kvalitetsbolag – men nu läge att sälja aktien

Veckans

Epiroc, en ledande aktör inom gruv- och anläggningsutrustning, förväntas ha ett tufft år framför sig enligt Dagens Industris börsexperter. Trots bolagets erkända kvalitet och framgångsrika historia förutspås stiltje i gruvindustrin, marginalpress och sänkta förväntningar på digitalisering och automatisering inom industrin tynga bolagets aktieprestation.

  • Epiroc, en ledande tillverkare av gruv- och anläggningsmaskiner, förväntas underprestera på grund av utmaningar i gruvindustrin.
  • Bolagets aktiepris har minskat i åtta av de nio senaste rapporterna, trots höga förväntningar vid årets början.
  • Enligt experter kommer både kortsiktiga och långsiktiga förväntningar behöva sänkas när gruvcykeln förväntas sakta in.

Epiroc, som är en avknoppning från Atlas Copco, har länge varit känd för sin decentraliserade verksamhet, lönsamma serviceaffär och innovationstakt. Bolaget har också haft stor framgång med sin produktivitet och diversifierade kundkrets, vilket har resulterat i en stark position när det kommer till prisförhandlingar.

Ställ Epiroc mot Sandvik, finländska Metso, danska FL Smidth eller brittiska Weir så finns det inget bättre noterat gruvutrustningsbolag."

Utmaningar i horisonten

Men trots sin starka position och tidigare framgångar står Epiroc nu inför en rad utmaningar. Gruvindustrin förväntas sakta in, vilket kan påverka försäljning och vinster. Dessutom är bolagets aktie fortfarande högt värderad jämfört med sina konkurrenter, vilket kan skapa ytterligare press på aktiekursen.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Den förutsagda revolutionen i gruvindustrin dröjer

Även om Epiroc har ett starkt utgångsläge för att kapitalisera på digitalisering, automatisering och elektrifiering i gruvindustrin, verkar den förväntade revolutionen vara en bit bort. De potentiella fördelarna med dessa teknologier är betydande, men de står för närvarande bara för en liten del av Epirocs försäljning.

Sammanfattningsvis anser Di att företaget kommer att ha ett tufft år framför sig och rekommenderar sälj;

"Epiroc är ett kvalitetsbolag och aktien är given i varje investerares köp- och glömportfölj. Men det närmaste året tror vi stiltjen i gruvindustrin, marginalpress och sänkta förväntningar på revolutionen i gruvan kommer att tynga aktien."

Läs även: ESG-ratade sektorerna med chans till klipp – om du vågar gå emot fonderna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlas Copco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt