Varningssignal? Buffett storsäljer i Apple – och sitter på rekordstor kassa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Varningssignal? Buffett storsäljer i Apple – och sitter på rekordstor kassa

Varningssignal?

Trots att Berkshire Hathaway sålt en betydande del av sina Apple-aktier, visar Warren Buffett fortsatt förtroende för teknikjätten. Enligt Wedbush har Berkshire sålt cirka hälften av sina Apple-aktier under andra kvartalet, men Apple förblir ändå konglomeratets största innehav. Samtidigt sväller investmentbolagets kassa till nya rekordnivåer, vilket antyder att Buffett har svårt att hitta bra investeringsmöjligheter.

  • Berkshire Hathaway har sålt 390 miljoner Apple-aktier under andra kvartalet.
  • Apple är fortfarande Berkshires största innehav, värt 84,2 miljarder dollar.
  • Wedbush ser fortsatt stark tro från Buffett på Apples framtida potential.

Stora aktieförsäljningar men fortsatt förtroende

Enligt en rapport från Investing.com har Berkshire Hathaway sålt omkring 390 miljoner Apple-aktier under det andra kvartalet. Detta efter att konglomeratet redan hade avyttrat 115 miljoner aktier mellan januari och mars, parallellt med att Apples aktiekurs steg med 23 procent. Trots dessa försäljningar kvarstår Apple som Berkshires största innehav.

Apple fortfarande största innehavet

Vid utgången av juni ägde Berkshire Hathaway fortfarande cirka 400 miljoner Apple-aktier, till ett värde av 84,2 miljarder dollar. Detta belopp är mer än dubbelt så stort som värdet på deras näst största innehav i Bank of America, som uppskattas till cirka 41 miljarder dollar.

Buffett indikerade vid stämman att avyttringen gjordes av skatteskäl efter betydande vinster. Han antydde också att försäljningen kan bero på att han vill undvika en högre skattenota längre fram ifall skatterna skulle höjas för att finansiera det amerikanska budgetunderskottet.

"Men omfattningen av denna försäljning tyder på att det kan vara mer än bara ett skattebesparande drag", skriver CNBC i en kommentar. Wedbush understryker dock att överreaktioner på aktieförsäljningen inte bör ses som negativa nyheter för framtiden, eftersom Buffett fortfarande håller Apple högt.

Apple har levererat ett starkt resultat för det senaste kvartalet och ser positivt på framtiden, särskilt med den kommande lanseringen av iPhone 16. Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur Apples framtida prestationer påverkar marknaden.

Berkshire Hathaways kassa på rekordnivå

Som vi tidigare har rapporterat om fortsätter bolagets enorma kassa att svälla till nya rekordnivåer efter flera kvartal med nettominskningar. Den uppgår nu till cirka 276,9 miljarder dollar, motsvarande 2 036 miljarder kronor, att jämföra med 189 miljarder dollar vid utgången av första kvartalet.

”Vi skulle gärna spendera pengarna, men vi kommer inte att göra det om vi inte tror att de gör något som har mycket liten risk och som kan ge oss mycket pengar”, sade Buffett under årsstämman tidigare i år.

Berkshire har sålt aktier under sju kvartal i rad, men det accelererade under andra kvartalet då aktier för mer än 75 miljarder dollar såldes. Under första halvåret summeras siffran till mer än 90 miljarder dollar. Dessutom har utförsäljningarna fortsatt under tredje kvartalet då Berkshire har sålt av en hel del i sitt näst största innehav, Bank of America.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt