Varningen: Så undviker du att bli lurad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Varningen: Så undviker du att bli lurad

Varningen: Så undviker du att bli lurad

Bluffannonser i sociala medier där man lockar med bilder på kändisar eller kryptotillgångar. Det är nu allt vanligare lockbeten hos bedragare. Finansinspektionen varnar för en dramatisk ökning.

Enligt Finansinspektionen utfärdade man förra året varningar för 4 500 bolag och webbplatser, en ökning med 37 procent jämfört med året innan.

"Det är en rejäl ökning. Men varningslistan innehåller inte bara namn på aktörer som FI tagit beslut om att varna för, utan den stora delen består i varningar som vi tagit in från utländska myndigheter. Ökningen beror på att utländska myndigheter utfärdat fler varningar", säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI och expert på investeringsbedrägerier, i ett pressmeddelande.

Bedragarna använder sig framförallt av olika falska annonser i sociala medier. Dessa utformas oftast som att se ut som en artikel i en dagstidning och illustreras med bilder på kändisar som påstås exempelvis ha investerat i kryptotillgångar.

"Bedragarna försöker alltid locka med de senaste trenderna. Därför är det inte förvånande att AI och kryptotillgångar blev vanligt i bluffannonser under förra året. Var alltid skeptisk när du läser att det ska gå att tjäna mycket pengar på kort tid", säger Mikael Sandahl.

Ett problem är också att den som en gång råkat ut för investeringsbedrägerier troligtvis kan komma att utsättas igen, enligt Finansinspektionen. Detta då kontaktuppgifterna finns kvar hos bedragarna som ofta hör av sig med nya erbjudanden om investeringar.

Finansinspektionen uppmanar nu folk att gå in på myndighetens varningslista där namn på bedrägliga företag och webbplatser finns listade.

Fakta: Så ser du igenom bedragaren

1. Var försiktig med ditt bank-id, låt inte okända få tillgång till din dator.

Använd aldrig bank-id eller logga in på din bank på uppmaning av någon annan. Låt heller inte någon du inte känner fjärransluta till din dator.

2. Gör inte affärer med företag du inte känner till.

Om inte du eller någon du litar på inte känner igen bolaget ska man heller inte tillåta dem att hantera dina pengar.

3. Kontrollera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på varningslistan.

Gör inte affärer med företaget som saknar tillstånd. Gör även en kontroll om FI har varnat för bolaget.

Källa: Finansinspektionen

Källa: Tobias Österberg/TT

Nyhetsbrev