Världens värsta utsläppare ställer om i tysthet
De är världens två största utsläppare av klimatgaser. Men USA och Kina går samtidigt i bräschen för energiomställningen. – Båda länderna gör faktiskt saker inom det gröna området, säger utsläppsforskaren Robbie Andrew.
I en enorm fabriksanläggning i Dalton i den amerikanska delstaten Georgia går produktionen på högvarv. Varje dag, året runt, producerar sydkoreanska Qcells 30 000 solpaneler. Nyligen meddelades att man bygger ut fabriken, vars årsproduktion av paneler kan generera 5,1 gigawatt.
Kraftig tillväxt
De senaste åren har förnyelsebar energiproduktion i USA skjutit i höjden. 2021 passerades kärnkraften, året därpå kolen.
Framför allt har solkraft haft en kraftig tillväxt. EIA bedömer att den växer med 75 procent – från 163 miljarder kilowattimmar till 286 – mellan 2023 och 2025. Vindkraften väntas växa med mer måttliga 11 procent under perioden till 476 miljarder kilowattimmar.
– Ofta i USA handlar det inte om klimatpolitiken utan snarare om att marknaden bestämt sig för att det är bäst, säger Robbie Andrew vid norska klimatforskningsinstitutet Cicero.
Att USA får en klimatskeptisk och fossilvurmande president nästa år lär bromsa utvecklingen.
– Utsläppen i USA kommer att gå ned oavsett politik. Men politiken hade kunnat driva ned dem mycket snabbare, säger Andrew.
Storsatsar på el
På andra sidan planeten står Kina för omkring 30 procent av världens utsläpp. I mitten av 00-talet gick landet om USA som världens mest utsläppande land och utsläppen har ökat sedan dess. Men mycket tyder på att utsläppen nått en platå. Även här spelar energiomställningen in.
Förra året installerade Kina lika mycket solenergi som resten av världen. 339 gigawatt av sol- och vindkraftsparker är under uppbyggnad, enligt Science.
– Kina har fattat ett beslut om nyckelområden man fokuserar på för att få konkurrenskraftiga och säkerhetspolitiska fördelar. Det är en kombination av att hålla i gång ekonomin och minska beroende av andra länder. Allt det pekar mot utvecklandet inom energisektorn med elfordon, batterier och solkraft, säger Andrew.
Bara elbussar i jättestad
Mångmiljonstaden Shenzhen, Hongkongs fastlandsgranne, blev 2017 först i världen med en helt eldriven bussflotta. Året därpå drevs alla taxibilar av el. Det rör sig om fler än 16 000 bussar och 22 000 taxibilar i staden. Förutom klimatnyttan är fordonen tystare och luftföroreningarna har minskat.
Samma utveckling syns i andra städer i Kina, enligt Andrew.
– Lokala styren har haft en stark vilja att gå före kring de här nya branscherna. Så övergången för bussar, taxibilar och olika elmopeder och liknande har varit rätt dramatisk.
Fakta: Kina och USA
Kina är världens största utsläppare av växthusgaser, och släppte ut 16 000 miljoner ton koldioxidekvivalenter förra året, 5,2 procent mer än föregående år. Utsläppen per invånare är 11 ton/person.
USA är världens näst största utsläppare, och det land som historiskt släppt ut mest växthusgaser. 2023 stod USA för 5 970 miljoner ton, 1,4 procent lägre än föregående år. Utsläppen är 18 ton/person.
Källa: Gustav Sjöholm/TT