Vården i strejk – det här kräver facket
Situationen inom vården i Sverige är inte hållbar längre, menar vårdfacket som gått ut i strejk. Den stora stridsfrågan handlar om hur många timmar per dag man ska arbeta.
Den stora stötestenen mellan facket och arbetsgivarsidan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, handlar om arbetstid. Där vill Vårdförbundet se en gradvis arbetstidsförkortning.
I ett första steg har man krävt minskad arbetstid på 75 minuter per vecka eller 15 minuter per dag. Facket menar att kortare arbetsvecka fungerar bra i de nordiska grannländerna.
Kravet på kortad arbetstid har arbetsgivarna däremot sagt blankt nej till. Man menar att det inte går ihop ekonomiskt.
Från fackets sida vill man även se mer "hållbara scheman" så att vårdpersonalen ska få den återhämtning som behövs för att orka arbeta ett helt yrkesliv. Vårdförbundet menar att många inom vården arbetar deltid eftersom man inte klarar av att arbeta heltid utifrån de förutsättningar som finns.
"Bristen på återhämtning leder till att personal går ned i deltid, i värsta fall blir de sjukskrivna", skrev fackets ordförande Sineva Ribeiro i en debattartikel i samband med att övertidsblockaden trädde i kraft den 25 april.
I stort handlar Vårdförbundets konfliktåtgärder om förbättrad arbetsmiljö, men man vill även se högre löner och ett minskat lönegap mellan kvinnor och män. Facket har inte framfört några exakta krav på hur mycket högre lön man vill se.
Källa: Malin Johanson/TT