Var fjärde bil underkänns vid besiktningen – här är vanligaste orsaken

Antalet bilar som underkänns vid kontrollbesiktning fortsätter att öka, vilket kan bero på ekonomiska utmaningar. Enligt Transportstyrelsen är felinställda halvljus det vanligaste problemet, följt av bristande positionsljus. Här är de vanligaste bristerna som leder till ombesiktning.
- En fjärdedel av bilarna underkänns vid besiktning.
- Felinställda halvljus är den vanligaste bristen.
- Underkännanden varierar geografiskt i Sverige.
Enligt Automotorsport underkänns nu var fjärde bil vid den årliga kontrollbesiktningen, vilket innebär att de måste genomgå en ombesiktning. Under det senaste året fick totalt 908 384 bilar en anmärkning i form av en "tvåa", vilket markerar en ökning för tredje året i rad.
Ekonomiska faktorer påverkar bilägare
Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, pekar på sämre ekonomiska tider som en möjlig förklaring till ökningen av underkända bilar. För många bilägare innebär detta att de behåller äldre bilar längre och skjuter upp nödvändiga serviceåtgärder.
Vi kan konstatera en ökning och det kan vara så att en del av förklaringen är de sämre ekonomiska tiderna. Man kanske håller kvar vid sin äldre bil lite längre och man skjuter eventuellt upp en service som skulle uppmärksammat en brist. Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.
Geografiska skillnader i besiktningsresultat
Det finns stora skillnader i andelen underkända bilar beroende på var i Sverige man bor. Värmland och Gävleborgs län har de högsta andelarna underkända bilar med 27,5 respektive 26,7 procent. Halland och Skåne ligger lägre med runt 20 procent.
De vanligaste felen vid besiktning
Följande lista visar de vanligaste bristerna som leder till underkännande vid besiktning (orsak) och hur många bilar det gäller (antal):
- Strålkastare halvljus - 287 442
- Positionslykta - 192 005
- Parkeringsbroms bromsverkan - 114 819
- Spindelled - 104 136
- Styrled - 79 245
- Färdbroms bromsbelägg - 78 007
- Skyltlykta - 76 939
- Färdbroms hjulbroms - 73 661
Källa : Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen påpekar att en stor del av dessa brister kan åtgärdas av bilägaren själv, särskilt när det gäller belysningsproblem.