Vänta och se – EU:s svar på Trumps tullhot
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Vänta och se – EU:s svar på Trumps tullhot

Vänta och se – EU:s svar på Trumps tullhot

Vänta och se vad det blir, är EU:s inställning när det gäller de nya USA-tullar på stål och aluminium på 25 procent som president Donald Trump har hotat med i helgen.

EU kommer att svara kraftfullt på orättvisa och godtyckliga tullar på EU-varor, oavsett vilket land som inför dem. Det har varit EU-kommissionens budskap sedan Donald Trumps valseger i november.

Och Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) utesluter inte att nya USA-tullar kan föranleda hårda motåtgärder från EU:s sida. Men frihandel och slopade handelshinder är fortfarande ledstjärnan.

Inget konkret förslag

– I nuläget har vi inget konkret förslag från USA, där vi känner till alla detaljer. Men Sverige förespråkar så fri handel som möjligt och sänkta handelshinder, säger Dousa till TT.

– Motåtgärder kan vara ett sätt att markera att ökade tullar inte är acceptabla. Men då är det viktigt att de åtgärderna är i linje med Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk, tillägger han.

Det handlar om att utforma motåtgärderna så att de är "proportionerliga, väl avvägda och inte missgynnar svenska intressen", enligt Dousa.

– Det är något vi kommer att bevaka väldigt noga när vi för en dialog med EU:s handelsministrar och med EU-kommissionen, säger han.

Högre priser

Tullarna som Trump nu hotar med kan slå hårt mot svenska stålexportörer, enligt Dousa.

– Men den här typen av tullar slår inte minst mot amerikansk industri och amerikanska konsumenter, som kommer att få högre priser. Vi vet också att tullar generellt sett är inflationsdrivande, säger han.

Dousa ser det som viktigt att EU nu fortsätter med att försöka få färdigt de frihandelsavtal med andra länder som befinner sig i slutskedet av förhandlingar. Han varnar samtidigt för att det blåser protektionistiska vindar även i EU-länder som tidigare var frihandelsvänner.

– Vi har Mexiko och Mercosur, med stora delar av Latinamerika (Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela). Där är Brasilien den riktigt stora intressanta marknaden. Det pågår också diskussioner med Indien, Indonesien och Malaysia, säger Dousa om de frihandelsavtal han betraktar som inom räckhåll.

– Nu måste EU vara framåtlutat och det är något Sverige försöker samla stöd för, tillägger han.

Fakta: Stor svensk stålexport

Den förra Trumpregeringen införde 25-procentiga tullar på stål och 10-procentiga tullar på aluminium 2018. EU svarade då med tullar på amerikanska varor som juice, motorcyklar, bourbon och juice.

Trumps tullar omvandlades senare av Bidenregeringen till ett kvotsystem 2021, i utbyte mot att EU frös sina motåtgärder. Detta avtal löper dock ut i mars i år och EU:s motåtgärder kommer då åter börja gälla om ingen uppgörelse träffas om något annat.

Sverige är för sin ekonomiska storlek en relativt stor stålexportör på världsmarknaden och omkring 8 procent av den svenska stålexporten går till USA.

Under 2023 var Sverige EU:s fjärde största exportör av stål till USA, med en total export på 191 000 ton. Det var bland EU-länderna det året bara Tyskland (531 000 ton), Nederländerna (388 000 ton) och Belgien (231 000 ton) som exporterade mer stål till USA, enligt branschorganisationen Eurofer.

Källa: Joakim Goksör/TT

Nyhetsbrev