Utdelningsaktierna som bäddar för en het höst – trots konjunkturen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Utdelningsaktierna som bäddar för en het höst – trots konjunkturen

Utdelningsaktierna

Det andra kvartalet 2024 visade sig vara stabilt för flera utdelningsaktier trots rådande lågkonjunktur. Börsprofilen Marcus Hernhag ger i en bloggpost en översikt över hur hans favoriter presterade under perioden och vilka möjligheter som kan finnas framöver.

  • AAK ökade rörelsevinsten med 41% men saknade intäktstillväxt.
  • Bahnhof gynnas av höga räntor med en intäktsökning på 9%.
  • Investors substansvärde steg över 20%, dubbelt så mycket som börsindex.

Börsprofilen och utdelningsexperten Marcus Hernhag konstaterar i en bloggpost att andra kvartalet 2024 var relativt bra för hans tio utdelningsfavoriter, speciellt med tanke på den pågående lågkonjunkturen. Där ger han en genomgång över dessa aktier:

AAK och Axfood: Stabilitet och utmaningar

AAK visade starka marginaler med en ökning av rörelsevinsten med 41%, även om intäkter och volymer inte visade någon tillväxt. Axfood hade en svag rapport med en försäljningstillväxt på endast 1,2% och flera engångsposter som påverkade resultatet negativt. Trots detta ser långsiktiga investerare en möjlighet i den nedgång som skett sedan april 2024.

Bahnhof och BTS: Tillväxt och prissänkningar

Bahnhof ökade sina intäkter med 9% och nettovinsten per aktie steg med 16%, delvis tack vare högre räntor. Företaget expanderar utomlands, särskilt i Finland, men prissänkningar i Sverige kan påverka marginalerna framöver. BTS har haft en svag period på börsen, med en viss tillväxt under andra kvartalet, men vinsten ökade inte. Direktavkastningen är nu den högsta sedan 2018.

Hexagon och Investor: Blandad utveckling

Hexagon redovisade nolltillväxt både för försäljning och vinst per aktie, och företaget möter en tuff marknad inom bygg och fordon. Investors substansvärde steg med över 20%, vilket är dubbelt så bra som börsindex, trots att portföljen domineras av storbolag som Atlas och ABB.

Även Ework, Lagercrantz, Latour och Wihlborgs återfinns i Hernhags portfölj.

Heta utdelningsaktier i USA

Börskollen har i helgen skrivit om ett antal heta utdelningsbolag på andra sidan Atlanten. The Motley Fool tipsar om tre pålitliga utdelare i form av Brookfield Renewable, Chevron och Devon Energy. En annan utdelningsfavorit som lite i skymundan börjar närma sig "biljondollarsklubben" är Johnson & Johnson.

Tips: I Börskollens guide om utdelningsaktier går det att läsa mer om de bäst presterande utdelningsaktierna under senaste tiden.  

På Börskollen ser vi att utdelningsaktier kan erbjuda en viss stabilitet även under osäkra tider. Det är viktigt att följa företagets specifika omständigheter och marknadsförhållanden noggrant för att identifiera de bästa investeringsmöjligheterna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien AAK

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt