Spretiga USA-siffror sänker börser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Spretiga USA-siffror sänker börser

Spretiga

USA:s ekonomi växer betydligt långsammare än väntat. Positivt för dem som hoppas på sänkt USA-ränta. Men samma statistik visar att den underliggande inflationen tickar upp.

Summa summarum steg de amerikanska marknadsräntorna på beskedet samtidigt som börsnedgången tilltog i Stockholm och i den amerikanska förhandeln. Tioårsräntan steg till 4,71 procent, upp 0,07 procentenheter sedan torsdag morgon.

Bruttonationalprodukten (BNP) växte i årstakt med 1,6 procent första kvartalet. Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 2,5 procent.

Föregående kvartal låg BNP-tillväxten i årstakt på 3,4 procent. Det innebär alltså att tillväxttakten har halverats, vilket borde vara goda nyheter för den amerikanska centralbanken om den vill sänka styrräntan.

Men inflationen ser ut att bita sig fast. Prisökningstakten, inflationen, baserat på BNP-underlaget steg till 3,1 procent, upp från ökningstakten på 2,0 procent föregående kvartal. Det var också högre än de 3,0 procent som ekonomerna hade räknat med.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt