Uppdrag granskning avslöjar djurskyddsbrister
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Uppdrag granskning avslöjar djurskyddsbrister

Uppdrag

En ny rapport från Uppdrag granskning avslöjar alarmerande djurskyddsproblem i samband med avel av kycklingar. Fåglarna, som oftast är av sorten Ross308, pressas till sådana nivåer att de börjar äta varandra levande. Efter granskningen har Aviagen Swechick, företaget som äger anläggningen där detta förekommer, erkänt brister i sin djurhållning.

Uppdrag granskning har tagit del av filmer från en sluten kycklingavelanläggning i Skåne, ägd av Aviagen Swechick. Filmerna visar hur kycklingar av sorten Ross308, som är framavlade för att växa snabbt och därför slaktas efter endast 35 dagar, pressas till extremt beteende. De snabbväxande generna skapar problem för avelsdjuren, vilket resulterar i att de lever på mycket begränsad mängd foder för att inte växa mer än vad deras kroppar klarar av. 99 av 100 kycklingar som säljs i Sverige är av sorten Ross308.

Kycklingar lider av svält

Forskare Jenny Yngvesson, lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som forskat på kycklingarnas tillväxt, kommenterar situationen: “Det enda de egentligen vill är att äta, men de får de inte. Därför blir det ett djurlidande”.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Företaget erkänner bristerna

Efter granskningen har Aviagen Swechick erkänt bristerna i sin djurhållning. Dessutom har företagets VD, som varit i tjänst i 28 år, tvingats lämna sin post. Bland Aviagens kunder finns Guldfågeln och Kronfågel. Det senare ägs av börsnoterade Scandi Standard, ett företag som tidigare pekats ut för djurskyddsbrister i flera granskningar av Aftonbladet.

Om Scandi Standard

Scandi Standard är ett bolag från Sverige och listat på Mid Cap. Bolaget verkar inom sektorn Dagligvaror och aktien har 4274st ägare hos Avanza samt 1079st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Scandi Standard är en leverantör av kycklingbaserade livsmedel. Bolaget har en bred produktportfölj och inkluderar lokala varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane. Bolaget är verksamma inom hela produktionscykeln, från uppfödning till distribution på marknaden. Idag innehar Scandi Standard verksamhet främst koncentrerad inom den skandinaviska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Scandi Standard

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Scandi Standard

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt