Upp till bevis för Tesla och Elon Musk
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Upp till bevis för Tesla och Elon Musk

Upp

Kan AI-hajpade Nvidia fortsätta klå förväntningarna? Och hur går det för Tesla egentligen? De amerikanska techjättarna, som dominerat börsen och lockat med sig många svenska småsparare på vägen, ska nu bekänna färg.

Under de kommande veckorna ska de sju techgiganterna (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla) leverera nya kvartalssiffror, något världens marknader följer med spänning.

– De har ju blivit tongivande för börshumöret, säger Frida Bratt på nätmäklaren Nordnet.

Först ut är Google-ägaren Alphabet och Elon Musks elbilstillverkare Tesla. Kring just Tesla finns viss skepsis hos marknaden såväl som sparare. Man är osäker på utvecklingen framåt, menar Bratt.

– Under den kursrusning som varit de senaste veckorna har flera sparare passat på att sälja av och det hör inte till vanligheten. Det faktum att man säljer av när aktien gått upp visar att bilden som sparare haft av Tesla är lite annorlunda nu.

Ökat intresse

Många svenskar äger aktier i Tesla även om både Nordnet och Avanza sett en nedgång under året. På Nordnet rör det sig just nu om cirka 57 000 kunder. På Avanza närmare 79 000.

I motsatt riktning går halvledarjätten Nvidia. AI har varit en drivande faktor för hela börsutvecklingen och där har Nvidia skapat sig en nyckelposition. Det har också lockat svenska sparare att investera i det amerikanska storbolaget. Hos Nordnet har man runt 50 000 kunder som äger den – en ökning med 168 procent i år. Avanza ser en liknande trend.

– Det har varit ett stort ökat intresse under flera år för de här amerikanska jättarna, under de senaste året särskilt för Nvidia som gått extremt bra på börsen.

Lika stark efterfrågan?

Nvidia har hittills varit den stora vinnaren i det pågående globala AI-racet, även om de andra techjättarna börjar komma i kapp lite, säger Bratt.

Det är också Nvidia som väntas gå bäst när bolagets rapport presenteras under andra halvan av augusti – och den rapport som verkligen kan få marknaden i gungning.

– Det blir lite att marknaden håller andan efter just den, säger Frida Bratt.

– Hela börshumöret har hängt på Nvidias rapport, hur konstigt det än kan låta. Det har dels att göra med att bolaget är väldigt stort, men det blir också svart på vitt hur det går med AI. Är efterfrågan på AI så pass stark som många hoppas på? Det syns ju väldigt tydligt i efterfrågan på Nvidias produkter.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt