Undvik automatkaffe – säger ny forskning

En ny studie avslöjar att automatkaffe på arbetsplatser kan ha högre halter av kolesterolhöjande ämnen jämfört med andra bryggmetoder. Forskare vid Uppsala universitet har analyserat flera kaffemaskiner och funnit att dessa kan påverka konsumenternas blodfetter.
- Automatkaffe innehåller högre halter av kolesterolhöjande ämnen.
- Filtret i kaffebryggare reducerar skadliga ämnen effektivt.
- Espressokaffe kan också ha höga halter vid vissa tillfällen.
Ny forskning, rapporterad av Kollega, visar att kaffet från automater, som ofta används på arbetsplatser, kan ha negativa effekter på kolesterolvärden. Studien jämförde olika bryggmetoder och fann att automatkaffe är särskilt problematiskt.
Höga halter av cafestol och kahweol
De ämnen som bidrar till att höja kolesterol är cafestol och kahweol. Dessa finns naturligt i kaffe men är särskilt höga i automatkaffe, det på grund av att filtret i traditionella bryggare reducerar dessa ämnen effektivt.
Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Variationer mellan olika kaffemaskiner
Studien undersökte fjorton olika kaffeautomater och fann betydande variationer i halterna av de skadliga ämnena. Vanliga automater visade sig ha de högsta nivåerna.
Espressokaffe, som också undersöktes, visade sig ibland ha höga halter men variationen var stor beroende på tillfälle. Forskarna framhåller att mer kontrollerade studier behövs för att fastställa exakt hur blodfetter påverkas av automatkaffe.