Tyska staten tar över riskfyllt Northvoltlån
Tyskland tar över ett stort obligationslån till Northvolt, som riskerar att bli en mångmiljardsmäll enligt Bloomberg.
I måndags kväll meddelade den tyska regeringen att man på federal nivå tar över ett obligationslån till Northvolt från den statliga investeringsbanken KFW på mer än 600 miljoner euro (nästan 7 miljarder kronor).
Obligationslånet – som kan konverteras till aktier – var en del av finansieringen av Northvolts fabriksbygge i Tyskland.
Ska utveckla synergier
Förbundslandet Schleswig-Holstein har garanterat omkring hälften av lånet och kommer att ersätta den tyska staten på federal nivå för den delen, rapporterar Bloomberg med hänvisning till en talesperson för den tyska regeringen.
Den nya fabrikschefen Markus Dangelmaier kommer senast från en chefsroll inom elektronikbolaget TE Connectivity och tillträder den 2 januari. Enligt Northvolt ska han bland annat försöka utveckla synergier mellan den svenska fabriken och koncernens fabriksbyggen i Tyskland och Kanada.
Leds av trojka
Den finansiellt pressade batteritillverkaren Northvolt ansökte – efter att under hösten förgäves ha sökt kapitaltillskott och nya miljardlån – om konkursskydd i en domstol i Texas, USA, i november. Bolaget hade då stoppat en rad projekt och sagt upp omkring en femtedel av personalstyrkan under hösten.
Koncernchefen och medgrundaren Peter Carlsson avgick dagen efter det att ansökan lämnats in.
Rekrytering av ny koncernchef pågår, enligt Northvolt. Företagsledningen är tillsvidare en trojka bestående av Pia Aaltonen- Forsell, finanschef, Mattias Arleth, operativ chef och Scott Millar, omstruktureringschef.
Fakta: Skuldberg på över 60 miljarder
Northvolts skuldberg uppgick enligt ansökan om konkursskyddet i USA, som lämnades in den 21 november, till drygt 60 miljarder kronor. Då fanns cirka 300 miljoner kronor i kassatillgångar.
Den rekonstruktion av Northvolt som planeras under konkursskyddet ska enligt planen slutföras under första kvartalet 2025.
Northvolt hade i slutet av oktober drygt 7 000 anställda, de flesta i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Koncernen hade då även hundratals anställda i Polen, Tyskland och Kanada.
Källa: TT