Två högutdelare som experten avråder från
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Två högutdelare som experten avråder från

Två

Alla aktier med hög direktavkastning är inte bra investeringar. Risken finns att utdelningen sänks, vilket kan påverka din långsiktiga avkastning negativt. Prioritera därför bolag som visar stabilitet över tid och undvik de som är för riskfyllda. I en ny analys pekar utdelningsexperten Marcus Hernhag ut två högutdelare som han undviker.  

  • Välj stabila bolag med pålitliga utdelningar
  • Undvik högutdelare med osäker framtid
  • Aktieslag som preferensaktier kan vara säkrare

Det är viktigt att noggrant välja rätt högutdelande aktier för att minimera risken för utdelningssänkningar. I en analys i Privata Affärer nämner utdelningsexperten Marcus Hernhag två aktier han undviker.

Specifika aktier att vara försiktig med

SSAB B är en aktie med hög utdelning men också hög risk, bland annat på grund av deras stora investering i grönt stål och bolagets statliga ägande. Dedicare, verksamma inom vårdbemanning, står inför utmaningar med nya nationella avtal och marknadspress i både Sverige och Norge. Här kan en utdelningssänkning vara aktuell, vilket gör aktien mindre lämplig för långsiktiga investeringar.

Trygga högutdelare att överväga

Preferensaktier har en fördel när det gäller utdelningar eftersom de har företräde framför andra aktieslag. Exempelvis erbjuder Volatis preferensaktie en direktavkastning på 6,5 procent med relativt låg risk. Även Corem Property Pref kan vara ett alternativ, trots något högre risk, på grund av förbättrade marknadsförutsättningar.

Osäkrare alternativ att undvika

Aktier som saknar preferensaktiernas stabilitet, som d-aktier, bör generellt undvikas, anser Hernhag. Ett undantag kan vara Akelius D, som erbjuder en stabil direktavkastning på 6 procent och uppköpspotential. För vanliga stamaktier är risken och potentialen för utdelningssänkningar och -höjningar högre. Här är det viktigt att leta efter en låg utdelningsandel för att ha marginal att ta av vid fallande intjäning.

På Börskollen rekommenderar vi att alltid göra en noggrann analys av bolagens stabilitet och framtidsutsikter innan du investerar i högutdelande aktier. Genom att prioritera stabilitet och långsiktig utveckling kan du minimera risken för utdelningssänkningar och säkerställa en mer pålitlig avkastning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SSAB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt