Turbulenta dagar för mönsterkortbolaget: Storförvärv och börsras
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Turbulenta dagar för mönsterkortbolaget: Storförvärv och börsras

Turbulenta

Inom loppet av ett par dagar har mönsterkortleverantören NCAB hunnit med att presentera ett italienskt storförvärv, presentera en svagare kvartalsrapport än väntat och upplevt ett ras på börsen. Nu reviderar analyshusen sina riktkurser för bolaget. Företaget hoppas nu att de genomförda förvärven ska få fart på tillväxten.

  • NCAB:s rörelseresultat minskade till 120 miljoner kronor
  • Orderingången ökade med 1 procent jämfört med föregående år
  • Förvärv i Italien förväntas stärka bolagets position på PCB-marknaden

Mönsterkortleverantören NCAB redovisade i veckan ett lägre resultat och minskad omsättning för det andra kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till 120 miljoner kronor, en nedgång från 168 miljoner kronor samma period förra året. Omsättningen minskade till 935 miljoner kronor från tidigare 1 058 miljoner kronor. Förväntningarna låg på 157 miljoner kronor i resultat och 1 020 miljoner kronor i omsättning.

Det här innebar ett rejält ras på börsen. Som en reaktion på rapporten gick aktien ned så mycket som 18 procent, även om den återhämtat sig något sedan dess.

Vd Peter Kruk kommenterar rapporten: "Kvartalet har kännetecknats av en svag konjunktur med avvaktande efterfrågan, där tillväxten i Tyskland utvecklats sämre än förväntat. Orderingången var fortfarande delvis påverkad av lageravvecklingar. Marknaden var dock ljusare i Nordamerika och Asien samt i viss mån i Norden".

Analytikernas kommentarer

Under onsdagen har analyshusens kommentarer kommit: Carnegie sänker riktkursen till 82 kronor (från 90) och upprepar behåll. Även DNB sänker riktkursen till 80 kronor (från 90 kronor) och upprepar behåll.

Danske Bank sänker riktkursen till 83 kronor (från 86) men i deras fall höjer de rekommendationen till köp från behåll.

Förvärv i Europa

Bara någon dag före rapporten presenterade NCAB ännu ett stort förvärv, av DVS Global i Italien som är inriktat på italienska kunder inom tillverknings- och fordonsindustri. Köpeskillingen uppgår till 200 miljoner kronor med ett möjligt tillägg om maximalt 45 miljoner kronor.

"DVS är ett viktigt tillskott till NCAB Italien. Affärsidén liknar NCAB och företaget har ett gott rykte och en stark marknadsposition, beläget nära områden med hög densitet av elektronikindustrier i Lombardiet och Veneto", kommenterar vd Peter Kruk affären.

Sedan tidigare har NCAB genomfört förvärv i Europa av ICOM i Schweiz och EPI i Österrike. Dessa förvärv förväntas tillsammans bidra med en årlig omsättning på cirka 300 miljoner kronor och stärka NCAB:s position på den europeiska marknaden.

Peter Kruk hoppas nu på förvärven för att få igång tillväxten:

”Efter en period där vi haft begränsade möjligheter till organisk utveckling känns det lovande att vi de senaste veckorna kunnat gå i mål med tre av våra pågående förvärvsdiskussioner”, säger han i rapporten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NCAB Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt