Tullkaoset: Så påverkas räntorna och ditt sparande enligt sparekonomerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tullkaoset: Så påverkas räntorna och ditt sparande enligt sparekonomerna

Tullkaoset: Så påverkas räntorna och ditt sparande enligt sparekonomerna

Den globala ekonomin skakas av Donald Trumps omfattande tullpaket, vilket har fått börserna att reagera kraftigt. Två sparekonomer diskuterar nu de potentiella scenarierna för räntor, bostadsmarknaden och sparande framöver. Samtidigt väntar världen på om det blir förhandlingar eller permanenta tullar.

  • Trumps tullar mot EU och Kina påverkar marknaden kraftigt.
  • Höjda räntor kan bli ett negativt resultat för bolånetagare.
  • Förutsägbarhet och oförändrade räntor är optimistiska scenarier.

Enligt en artikel från Expressen har USA:s president Donald Trumps beslut om att införa 20-procentiga tullar mot EU och 34-procentiga tullar på all import från Kina orsakat stor oro på världens börser.

Höjda räntor som värsta scenario

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, varnar för att prisökningar kan leda till stigande inflation och därmed högre räntor. Detta skulle påverka bolånetagare negativt.

Om vi får en sämre konjunktur kan centralbankerna sänka räntorna för att stödja ekonomin. En sämre konjunktur kan också leda till att fler blir arbetslösa och mer försiktiga på bostadsmarknaden. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon påpekar också att det finns risker med lägre räntor, då de kan signalera en svagare global ekonomi.

Förutsägbarhet kan gynna aktiemarknaden

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, anser att det bästa scenariot vore om räntorna förblir oförändrade för att skapa förutsägbarhet. Hon menar att tydliga besked och stabilitet är viktiga för aktiemarknaden, men att det är osäkert hur Trumps agerande kommer att påverka detta.

Aktiemarknaden behöver ha information och data som gör att den kan räkna ut ungefär vad som kommer att ske. Men det är svårt att veta hur Trump kommer att agera. Shokra Åhrman, sparekonom på SPP.

Bratt menar själv på att att om det inte uppstår något förhandlingsläge tror hon att många investerare kommer vilja sälja av och att börsen kommer fortsätta nedåt.

Hon menar att om det blir som Trump har sagt är det jättesvårt att förutse vad som händer, då vi skulle få en helt ny världsordning inom världsekonomin. Hittills har vi strävat mot globalisering och fri handel, påpekar hon.

Konsekvenser för sparande och investeringar

Osäkerheten kring tullarna och potentiella ränteförändringar gör att investerare måste vara vaksamma. Beroende på om det blir förhandlingar eller permanenta tullar, kan konsekvenserna för sparande och investeringar variera kraftigt.

Nyhetsbrev