Trycket ökar på Ukraina – uppges pressas till stora eftergifter

Enligt uppgifter ska USA ha föreslagit att Ukraina accepterar Rysslands krav att ge upp Krim och avstå från Nato-medlemskap. En ukrainsk delegation ska resa till London för vidare samtal. Förslaget har mötts av blandade reaktioner och förväntas diskuteras vidare under veckan.
- USA vill att Ukraina ger upp Krim och avstår från Nato.
- Ukraina förväntas ge svar på förslaget under veckan.
- Marco Rubio hotar med att USA lämnar samtalen vid uteblivna framsteg.
USA har satt press på Ukraina att göra betydande eftergifter till Ryssland. Vid ett möte i Paris presenterades ett förslag där Ukraina skulle behöva erkänna Krim som en del av Ryssland och avstå från sina Nato-ambitioner. Det rapporterar TT med hänvisning till Wall Street Journal.
Ukraina under press inför nya samtal
President Volodymyr Zelenskyj meddelar att en ukrainsk delegation ska resa till London för att diskutera det amerikanska förslaget vidare. Ukraina har länge strävat efter ett Nato-medlemskap, särskilt efter Rysslands invasion 2014, vilket gör förslaget extra känsligt.
USA:s hot om att lämna samtalen
USA:s utrikesminister Marco Rubio har antytt att om samtalen inte leder till framsteg kan USA överväga att dra sig ur. Detta skulle kunna påverka Ukrainas möjligheter att få internationellt stöd i konflikten.
Samtidigt ser Rubio att de europeiska stormakterna fortsatt kommer att spela en viktig roll i fredsprocessen, rapporterar EFN.
”Jag tror att Storbritannien och Frankrike och Tyskland kan hjälpa oss att få bollen i rullning i det här och sedan komma närmare en lösning. Jag tycker att de har varit mycket hjälpsamma och konstruktiva med sina idéer”, sade han till reportrar vid besöket i Paris.
Ukraina, Storbritannien, Frankrike och USA. Vi är redo att fortsätta så konstruktivt som möjligt för att uppnå en villkorslös vapenvila. Volodymyr Zelenskyj på X.
Diskussioner om kärnkraftverk och territoriella krav
Enligt Wall Street Journal har USA också föreslagit att ta kontroll över det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Det finns dock ingen hänvisning till Rysslands krav om erkännande av de delvis ockuperade områdena i östra Ukraina.
Förslaget ses som ett diskussionsunderlag, men det återstår att se hur Ukraina kommer att svara.