Trumps tullchock – det här vill han uppnå

USA:s president Donald Trumps tullchock har förbluffat de flesta. Börser har kraschat – och sedan rusat. Och många befarar nu att handelskriget med Kina ska stöpa om den ekonomiska världsordningen i grunden.
Donald Trumps alla hotfulla och drastiska uttalanden, chockerande tullar och plötsliga beslut om pauser avfärdas ofta som en ogenomtänkt, farlig eller hämndlysten politik. Men bakom "America First" – Trumps ledord – finns en agenda.
Det handlar om en rad direkt och indirekt uttalade mål, som Trump har återkommit till eller uppenbarligen siktar på.
Förhandlingar
Trump skryter gärna om att han är en duktig förhandlare. Och det har redan från början stått klart att alla tullhot, tullar och besluten om att pausa tullar används av Trump som påtryckning mot andra länder i frågor som gränskontroller och narkotikasmuggling – som egentligen inte alls har med handelsunderskott eller statliga tullintäkter att göra.
Radera ut handelsunderskottet
Trump beskriver USA:s stora underskott i handeln med omvärlden – betydligt större import än export – som orättvis och vill med tullar och avtal få den i balans. Det gäller inte minst Kina och grannländerna Mexiko och Kanada, men även EU.
Stärka försörjningskedjor i USA
Trump anser att det ligger i USA:s nationella intresse att bygga upp en inhemsk produktionsapparat så att USA blir mer eller mindre självförsörjande när det gäller kritiska material och varor, som bland annat stål, halvledare, fordon och läkemedel.
Pressa företag att flytta verksamhet till USA
Trump vill med höga tullar på allt som importeras till USA tvinga företag att flytta produktion till och göra satsningar på forskning och utveckling i USA, för att skapa jobb och långsiktig tillväxt.
Sänkt skatt
Trump gick till val på att sänka skatter i USA. Bland annat vill han permanenta den stora sänkningen av bolagsskatten i USA (TCJA) som löper ut i år. Men han vill även sänka andra skatter och finansiera detta med stora offentliga nedskärningar och nya statliga intäkter från tullar på varor från utlandet.
Lägre räntor och svagare dollar
USA:s tillväxt och konkurrenskraft kan stärkas av en svagare dollar och lägre ränta, enligt Trump. Och hans politik har lett till ett ras för dollarn på över 10 procent mot valutor som kronan. Det har stundtals även varit ett hårt tryck nedåt på långa amerikanska marknadsräntor, vilket påverkar ränteläget i hela landet – även om det har vänt uppåt i början av april.
Sänka oljepriset
Världsmarknadspriset på råolja har sedan mitten av januari rasat med över 25 procent. Merparten av nedgången sker på grund av ökad produktion från oljekartellen Opec, trots det osäkra läget när det gäller global efterfrågan i handelskrigets spår. Men Trump återkommer ofta och gärna till att han vill se lägre drivmedelspriser för hushåll och företag i USA.
Dra ned på USA:s försvar av "allierade"
Trump vill att så kallade allierade länder i Europa finansierar sin egen säkerhet. Detta har bland annat uttryckts i hot om att dra tillbaka säkerhetsgarantier till europeiska Natoländer som inte når upp till Natos mål för försvarsutgifter och en drastisk omsvängning i USA:s inställning till Ukrainakriget. Trump har även kopplat tullarna mot EU-länder till denna fråga.
Börsuppgångar
Från bedömare och tungviktare på Wall Street hörs ofta att Trump ser börsen som en viktig värdemätare för resultatet av sin politik. Han väntas därför till slut korrigera sin ekonomiska politik om reaktionen på börsen och andra viktiga marknader skulle bli för kraftig. Ett exempel på det var när han i onsdags plötsligt pausade stora delar av tullarna på de flesta länder i 90 dagar.
Källa: Joakim Goksör/TT