Trumps "befrielse" – nu införs första tullarna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Trumps "befrielse" – nu införs första tullarna

Trumps "befrielse" – nu införs första tullarna

Nu genomförs handelskrigets första drag, när USA nu inför tioprocentiga tullar på alla länder utom Mexiko och Kanada. Tullarna är steg ett i det paket som president Donald Trump presenterade på det han kallade befrielsedagen.

De nya avgifterna har redan föregåtts av börsfrossa och oro för hur andra länder agerar.

Amerikanska investerare har tagit helg efter en vecka av intensivt pressande på säljknappen. Indexet S&P500 hade då på fem dagar dykt 9,1 procent, det kraftigaste raset sedan pandemin 2020. Liknande siffror syntes runt om i världen, där Stockholmsbörsens breda index också rasade över 9 procent.

Tidigt på lördagsmorgonen trädde de första breda amerikanska tullarna i kraft, en tioprocentig avgift på varor från alla länder, med undantag av Kanada och Mexiko.

Kanada och Mexiko har ett eget handelsavtal med USA där Trump redan hotat med höjda tullar och där även Kanada svarat – det gäller till exempel bildelar, stål och aluminium.

Den 9 april kommer dock den stora smällen, när individuella importtullar riktas mot enskilda handelspartner som EU, Japan och Kina.

Tidigt på tullarnas första dag skriver Trump på X : "Vi ser att jobben och företagen kommer tillbaka som aldrig tidigare" och "det kommer inte bli lätt, men resultatet kommer att bli historiskt", skriver han.

Hur svarar EU?

Det som först fick börserna att dippa var Trumps besked på torsdagsnatten (svensk tid) om att tullarna riktade mot 60 länder och regioner skulle införas, men det som fick dem att störtdyka var Kinas besked att landet svarar med 34 procents tullar på amerikanska varor.

Hur exempelvis EU och Japan svarar är ännu inte känt. Vissa bedömare hoppas att Trumps besked är en förhandlingstaktik – och att de höga tullarna kanske aldrig behöver bli verklighet. Andra påpekar att Trump länge förespråkat tullar för att komma tillrätta med det amerikanska handelsunderskottet och problem med den inhemska produktionen, och vad han beskriver som att USA blivit "rånade" av handelspartner.

Kunder passade på

I USA syns tecken på att kunder hastat till butikerna, för att hinna köpa utlandstillverkade prylar innan de nya tullarna på utländska varor träder i kraft.

Det finns en oro bland ekonomer och analytiker att ett eskalerande handelskrig väntar, vilket kan leda till en global lågkonjunktur. FN:s handelsorgan UNCTAD uppmanar till dialog.

"Högre tullar riskerar att försvaga investeringar och handelsflöden – vilket skapar osäkerhet i ett redan bräckligt sammanhang", skriver underorganet.

Fakta: Några av USA:s tullar

25 procents tullar på fordon och fordonsdelar. För fordon började tullarna gälla den 3 april, för delar stegvis till den 3 maj.

10 procent på importerna från alla länder (utom Kanada och Mexiko), trädde i kraft den 5 april.

25 procent på alla importer från länder som köper olja eller gas från Venezuela. I dekretet står det att tullarna kan införas från den 2 april.

25 procents tull på all stål och aluminium trädde i kraft den 12 mars.

Tullar mot 60 handelsparter utöver de 10 procenten träder i kraft den 9 april. Däribland 34 procent på Kina, 20 procent på EU, 25 procent på Sydkorea och 32 procent på Taiwan.

Tullar på 25 procent på varor från Mexiko och Kanada – USA:s två största handelspartner – trädde i kraft den 5 mars. Men många varor undantogs dagen därpå.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Nyhetsbrev