Trots en av livets största investeringar – många har dålig koll på vad de faktiskt köper
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Trots en av livets största investeringar – många har dålig koll på vad de faktiskt köper

Trots en av livets största investeringar – många har dålig koll på vad de faktiskt köper

En ny undersökning från SBAB avslöjar att många bostadsrättsinnehavare saknar insikt i sina föreningars ekonomiska situation. Trots att bostadsrätter ofta är individers största investering, saknar många grundläggande kunskap om sina föreningars lån och belåning. Engagemanget i föreningarnas verksamhet är också lågt.

  • 46 procent av bostadsrättsinnehavarna känner inte till föreningens lånestorlek.
  • Över hälften av innehavarna deltog inte i senaste årsstämman.
  • 76 procent har upplevt höjda avgifter och fler höjningar väntas.

Enligt SBAB:s nyhet har 46 procent av bostadsrättsinnehavarna i Sverige bristande kunskap om sina föreningars lånestorlek och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har.

Även om drygt 70 procent läser årsredovisningen, är det många som missar viktiga detaljer. Detta trots att nya nyckeltal införts för att underlätta förståelsen.

Bristande engagemang och förståelse

Undersökningen visar att 53 procent av bostadsrättsinnehavarna inte deltog i senaste årsstämman. De vanligaste orsakerna var tidsbrist och bristande intresse. Många undviker också att engagera sig i styrelsearbete av rädsla för tidskrävande uppgifter.

Det är mycket som konkurrerar om vår tid men jag tycker absolut att man ska prioritera att delta på föreningens stämma. Det är ett bra sätt att få veta mer om föreningen, värna den stora investering man gjort i sin bostadsrätt, och en möjlighet att göra sin röst hörd. Hela systemet med bostadsrätter bygger på – och faller med – ägarnas engagemang. Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Årsredovisningen och dess nya nyckeltal

Årsredovisningen har blivit enklare att tolka med nya nyckeltal som visar föreningens ekonomiska hälsa. Trots detta är det två av tre som inte känner till dessa nyckeltal.

Nyckeltalen möjliggör jämförelser mellan olika föreningar och belyser aspekter som sparande och energiförbrukning per kvadratmeter.

Höjda avgifter och framtida förväntningar

En betydande del av bostadsrättsinnehavarna har märkt av höjda avgifter, främst på grund av ökade kostnader för räntor och energi.

76 procent har redan upplevt avgiftshöjningar och 54 procent förväntar sig ytterligare höjningar. Föreningarnas ekonomiska strategi varierar beroende på ränteläge och lånevillkor.

Många bostadsrättsföreningar brukar ha bundna lån. Beroende på när man bundit och vilka löptider man valt så träffas man olika av att ränteläget nu är betydligt högre än för tre år sedan. Somliga föreningar har fortfarande lån till låga räntor, medan den nya räntenivån slagit igenom fullt ut hos andra. Passa på att fråga hur situationen ser ut i er förening i samband med årsstämman. Linda Hasselvik.

Nyhetsbrev