Tredje dagen med strejk hos Tesla - så här gjorde Amazon och Toys R Us
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Tredje dagen med strejk hos Tesla - så här gjorde Amazon och Toys R Us

Tredje

Arbetarna på Tesla är inne på sin tredje strejkdag. Kravet är detsamma som det brukar vara i sådana här situationer - ett kollektivavtal. Om inget avtal tecknas hotas den så kallade svenska modellen, enligt experten Christer Thörnqvist.

Den svenska modellen, som baseras på kollektivavtal, är något som fackföreningar i Sverige starkt försvarar. Dessa avtal reglerar arbetsvillkor, minimilöner och pensionsregler, bland annat. Den svenska lagstiftningen är svagare på dessa områden, med inga lagstiftade löner, till skillnad från många andra länder där fackföreningarna är svagare. Det är därför både fackföreningar och arbetsgivarorganisationer försvarar kollektivavtalet så hårt.

Historiska paralleller

Det finns inte många historiska exempel på liknande situationer. Men ett som sticker ut är strejken mot Toys R Us 1995, som varade i tre månader. Företaget vägrade att teckna ett kollektivavtal, men tvingades till slut att ge efter. Fackföreningarna och personalen påpekade då att företaget var toppstyrt, med beslut om att vägra avtal som togs i USA, långt från den svenska verksamheten.

Amerikanska Amazon stod inför samma hot när de etablerade sig i Sverige för något år sedan. De löste situationen genom att outsourca verksamheten till underleverantörer som tecknade kollektivavtal med fackföreningarna.

Detta rapporterar Göteborgsposten om.

Den pågående Teslastrejken - Klarna på väg

Tesla är inne på tredje dagen med strejk och 7 november är det betaltjänstbolaget Klarnas tur. Kraven förenar de två och stavas kollektivavtal.

I den pågående strejken hos Tesla hävdar facket att besluten om att vägra kollektivavtal tas på högsta nivå inom företaget, långt utanför Sveriges gränser.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä: "Tesla säger, vi ska inte ha något kollektivavtal. Det har de ingen annanstans i världen."

Christer Thörnqvist tror att både Tesla och Klarna kommer att ha svårt att stå emot fackens krav, men han spekulerar i att de kanske kommer att landa i en något mjukare lösning. Han varnar dock för att en sådan "urvattnad ickelösning" skulle kunna underminera den svenska modellen och öppna upp för dumpning av arbetsvillkor på andra verkstäder.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt