Tre heta bett inom halvledarsektorn – som har trenderna i ryggen 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tre heta bett inom halvledarsektorn – som har trenderna i ryggen 2024

Tre

Trots en avmattning inom halvledarbranschen under de senaste tre åren har många halvledaraktier förblivit starka, drivna av cykliska prognoser kring återhämtning samt givetvis även AI. Philadelphia Semiconductor Index har under det senaste året stigit med 57 %, jämfört med S&P 500:s 22 %. Amerikanska analystjänsten The Motley Fool lyfter här fram tre aktier för portföljen inom den heta sektorn!

  • Taiwan Semiconductor förväntas öka sin försäljning med 20-25 % under 2024.
  • AMD förväntas öka sin försäljning och vinster med 18 % respektive 44 % under 2024.
  • Micron förväntas öka sin försäljning med 46 % under 2024 samtidigt som företagets förlust väntas minska betydligt.

Taiwan Semiconductor

Taiwan Semiconductor (TSMC), världens mest avancerade kontraktstillverkare av chips, förutspår en försäljningsökning i intervallet 20-25 % under 2024. Detta överensstämmer med analytikernas förväntningar på 21 % tillväxt och skulle representera en acceleration från företagets minskning med -9 % under 2023, vilket främst berodde på en generell inbromsning på halvledarmarknaden.

The Motley Fool lyfter fram att TSMC förväntar sig att dessa motvindar kommer att lätta under 2024 när företaget ökar produktionen av sina senaste 3nm-chips och fortsätter att sälja högkvalitativa 5nm-chips till en rad marknader. Dessutom kommer företaget att dra nytta av den snabba expansionen av marknaden för artificiell intelligens (AI).

Detta rapporterar The Motley Fool via Yahoo Finance om.

AMD

AMD, en av TSMC:s största kunder och rival till Intel, har lyckats dra fördel av sin relation med TSMC genom att outsourca produktionen av sina chip till företaget. Detta har möjliggjort för AMD att ta fram mer avancerade chip och därmed dra ifrån Intel under de senaste åren.

AMD har mer än fördubblat sin marknadsandel av x86 CPU-marknaden från 17,8 % till 36,3 % mellan det fjärde kvartalet 2016 och 2023, enligt PassMark Software, medan Intels andel har minskat från 82,2 % till 61 %.

Micron

Slutligen lyfter man fram Micron, en av världens ledande producenter av DRAM- och NAND-minneschips, producerar tätare och mer energieffektiva chip än sina koreanska konkurrenter Samsung och SK Hynix. Apple är en av de företag som använder sig av Microns premiumchip.

Microns försäljning sjönk med 49 % under 2023, men förväntas öka med 46 % under 2024. Företaget förväntar sig att PC-marknaden stabiliseras och att expansionen av generativ AI kommer att driva tillväxten.

Läs även: Portföljtips: Tre amerikanska aktier att äga för evigt

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Advanced Micro Devices

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt