”Tre faktorer bakom minskad blankning i Ericsson”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

”Tre faktorer bakom minskad blankning i Ericsson”

”Tre

Blankningen i Ericsson har nått sin lägsta nivå sedan oktober 2023. Ålandsbankens aktiechef, Lars Söderfjell, säger till Dagens Industri att det finns tre huvudsakliga orsaker till denna utveckling. Men trots en hygglig rapport och positiva analytikerbedömningar kvarstår ändå vissa utmaningar för telekomjätten.

  • Blankningen i Ericsson har minskat till 2,88 procent.
  • Analytiker har blivit mer positiva till aktien.
  • Stora ägare, inklusive Investor, köper fler aktier.

Analytikers positiva syn

Enligt Dagens Industri har blankningen i Ericsson sjunkit till 2,88 procent, den lägsta nivån sedan oktober 2023. Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell förklarar att analytikernas mer positiva syn på aktien har spelat en stor roll. "Allt fler har köp eller behåll och allt färre har säljrekommendationer," säger Söderfjell. Detta har skett samtidigt som marknaden tagit till sig informationen om Vonage-nedskrivningen på 11 miljarder kronor.

Betydelsen av storägarnas agerande

En annan faktor till den minskade blankningen är att storägare som Investor och Öresund har ökat sina aktieinnehav i Ericsson. Investor har köpt mer aktier, vilket ses som ett styrketecken.

Ericssons rapport och framtidsutsikter

Ericssons kvartalsrapport den 12 juli, som visade en högre vinst än väntat, har också bidragit till den positiva stämningen runt aktien. Trots detta betonar Söderfjell att bolaget måste arbeta med kostnadsbesparingar för att förbättra sin vinst ytterligare. "För att bli riktigt positiv skulle jag vilja se en bättre intäktstillväxt," säger han.

Utmaningar kvarstår också inom divisionerna Cloud Service och Software. Dessa områden visar fortfarande svaga lönsamhetssiffror, vilket kan påverka aktiens långsiktiga utveckling.

Det finns dock analytiker som förblir försiktiga. ABG Sundal Collier nedgraderade nyligen Ericsson till "behåll" från tidigare "köp", med hänvisning till att återhämtningen i USA i stort sett är avklarad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ericsson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt