Traton återtar positionen förstaplatsen från Volvo
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Traton återtar positionen förstaplatsen från Volvo

Traton

Fordonstillverkaren Traton har återhämtat sig från tidigare leveransproblem och har återtagit sin position som Europas största lastbilstillverkare, enligt en rapport från Dagens industri. Traton, som tidigare tappat förstaplatsen till Volvo, har haft en stark återhämtning, mycket tack vare starka leveranser från Scania.

  • Traton har återtagit förstaplatsen som Europas största lastbilstillverkare, mätt till volym.
  • Scania, som är en del av Traton, har bidragit starkt till återhämtningen med en ökning av marknadsandelen till 18,6 procent.
  • Mercedes-Benz behåller dock positionen som det största enskilda märket, med en marknadsandel på 19,2 procent.

Enligt marknadskällor var det under slutet av 2022 som det skedde ett maktskifte i lastbilstillverkningsindustrin. Volvo, som satt leveransrekord, tog över förstaplatsen från Traton som drabbades av leveransproblem till följd av konflikten i Ukraina. Men nu har Traton lyckats återta sin position, mycket tack vare Scanias starka utförande.

Marknadsandelar i förändring

Trots Tratons återhämtning behåller Mercedes-Benz sin position som det största enskilda märket. Under det första kvartalet hade den tyska tillverkaren 19,2 procent av marknaden, en ökning från 18,4 procent föregående år. Scania, som är en del av Traton, kom på andra plats med en marknadsandel på 18,6 procent, upp från 15,6 procent. Volvo såg en minskning i sin marknadsandel till 17 procent, från 17,7 procent.

Övriga företag såg blandade resultat. MAN ökade sin marknadsandel till 14,6 procent, jämfört med 14,2 procent året innan. DAF minskade till 13,7 procent från 16,1 procent, medan Iveco såg en liten minskning till 7 procent från 7,2 procent.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Vi på Börskollen följer utvecklingen

Vi på Börskollen kommer att fortsätta att noggrant följa utvecklingen inom lastbilstillverkningsindustrin och rapportera om eventuella förändringar. Med den ständiga konkurrensen och förändringar i marknadsandelar, kommer det utan tvekan att vara intressanta tider framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Traton

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt