Total utklassning i kampen mellan modejättarna H&M och Inditex
Spanska Inditex och svenska H&M har haft parallella framgångssagor inom klädindustrin. Men under det senaste decenniet har företagens vägar skilt sig åt. Inditex har skapat en finansiell framgångshistoria medan H&M har kämpat med sämre lönsamhet och minskad marknadsandel. Di har granskat modejättarna och vad som ligger bakom denna utveckling – samt hur man tycker att H&M borde agera framåt!
- Inditex har utklassat H&M i både omsättning och börsvärde under det senaste decenniet.
- Inditex förlitar sig på effektiv varuförsörjning och snabb kassauppbyggnad, medan H&M kämpar med låga rörelsemarginaler och höga utdelningar.
- H&M behöver investera mer i innovativa lösningar och snabbare leveranskedjor för att stärka sin position på marknaden.
H&M och Inditex, som äger Zarabutikerna, hade liknande ekonomiska resultat för drygt 10 år sedan med försäljning på cirka 120 miljarder kronor och börsvärden runt 200 miljarder. Idag har Inditex ett börsvärde på cirka 1.400 miljarder kronor, medan H&M ligger kvar på drygt 200 miljarder.
Detta rapporterar Dagens industri om.
Under det senaste räkenskapsåret omsatte H&M 237 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med 2012, medan Inditex förväntas ha omsatt 410 miljarder kronor. Inditex har haft en stadig rörelsemarginal på omkring 18 procent sedan 2011, medan H&M:s rörelsemarginal har stabiliserat sig på relativt låga nivåer, förklarar Di i sin jämförelse av klädjättarna.
Generösa utdelningar och robust kassa
Båda företagen har varit generösa med sina utdelningar. H&M:s utdelningsandel har varit högre än sin nettovinst sedan 2011, vilket inte är optimalt. Bolaget har dock fortfarande en stark balansräkning med en nettokassa på 9,3 miljarder kronor.
Bägge bolagen har delat ut generöst genom åren, för H&M:s del lite väl generöst."
Inditex å andra sidan har byggt upp en enorm nettokassa på 139 miljarder kronor, vilket ger dem en stark ställning på marknaden.
Skillnader mellan bolagens strategier
En bidragande faktor till Inditex framgång kan vara deras snabba varuförsörjning som snabbt kan tillgodose det senaste modet. Enligt de senaste uppgifterna kom 49 procent av inköpen från fabriker i Spanien, Portugal, Marocko och Turkiet, medan Europa står för cirka 62 procent av försäljningen.
För H&M var Kina och Bangladesh de största produktionsländerna, medan Asien och Afrika bara står för 13 procent av klädjättens försäljning, förklarar Di i sin genomgång och lyfter även att Inditex verkar med det som kallas negativt rörelsekapital – det som låter negativt men är något väldigt positivt.
"Kunderna agerar i praktiken bank åt bolaget och ju mer försäljningen ökar desto mer ökar kassan, vilket är en förklaring till den stora kassauppbyggnaden."
Slutsatsen av denna jämförelse är att H&M behöver investera mer i personalen, butiker, snabbare leveranskedjor och nya material för att kunna konkurrera med Inditex på den globala marknaden.
"Allt är bättre än stora utdelningar, där 65 procent nu går till familjen Persson," avslutar Di.
Läs också: Miljardären avslöjar sina bästa investeringstips för att bli rik