Till utdelningsportföljen: 10 bolag som ger bra direktavkastning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Till utdelningsportföljen: 10 bolag som ger bra direktavkastning

Till

Som Börskollen tidigare rapporterat ser årets utdelningsvår ut att bli rekordstark, med många företag som föreslår högre utdelningar än tidigare. Bland de företag som erbjuder hög direktavkastning i år hittar vi Volvo, Nordic Paper och SEB. Men vilka bolag ska man köpa till portföljen? Privata Affärer har nyligen stuvat om i sin årliga utdelningsportölj, vilken kan ge inspiration.

  • Årets utdelningsvår väntas bli rekordstark, med flertalet företag som höjer sina utdelningar.
  • Trots höga utdelningar håller vissa företag tillbaka, främst inom fastighets- och byggsektorn.
  • Bland företagen med hög direktavkastning finns Volvo, Nordic Paper och SEB.

Enligt Privata Affärer, som varje år väljer ut aktier med god direktavkastning till sin årliga utdelningsportfölj, är det framförallt de supercykliska bolagen som SSAB och Boliden som inte har valt att höja sina utdelningar för året. Däremot är fastighets- och byggbolag, vanligtvis pålitliga utdelare, numera en samling som överlag väljer att hålla igen på utdelningar.

Utdelningsportföljen 2024

Totalt kommer årets upplaga av utdelningsportföljen upp i en direktavkastning på 7,1 procent för utdelningarna som betalas ut i år och 7,3 procent på prognoser för nästa års utbetalningar.

Portföljen inkluderar företag som Volvo, som återigen belönar sina aktieägare med en generös utdelning på 6,5 procent i år. Dessutom finns Nordic Paper, vilket ger den bästa direktavkastningen på hela 9,4 procent, trots ett svagt fjärde kvartal. Bolaget förväntas dock ha en stark start på 2024 tack vare positiva marknadssignaler.

Läs även: Efter rallyt: Experten tipsar om tre lågriskplaceringar för portföljen

Bank och finanstjänster i fokus – och en udda fågel

Som vi tidigare har skrivit om väntas rekordutdelning från de nordiska bankerna. På banksidan har vi SEB, som gjorde ett rekordår 2023. Tidningen räknar med att SEB kommer att klara eventuella räntenedgångar bättre än andra banker tack vare sina många företagsaffärer.

Även det finska företaget Mandatum, som knoppades av från Sampo i höstas, finns med på listan.

"Bolaget är överkapitaliserat och skiftar därför ut extra mycket under några år. Verksamheten är stabil och kan ses som en placering med defensiva kvaliteter."

Det är dock inte bara traditionella företag som erbjuder hög direktavkastning. Det mer exotiska bolaget Sleep Cycle, som erbjuder en app för bättre sömn, växer bra och har en hög kassakonvertering.

De övriga bolagen i årets utdelningsportfölj, som totalt består av 10 aktier, är Telenor, Coor, Björn Borg, NAXS och BioGaia.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordic Paper

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt