Tidningen: Varningsklockor för underpresterande svenska storbolag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tidningen: Varningsklockor för underpresterande svenska storbolag

Tidningen:

Flera svenska storbolag som länge varit självklara i sparportföljer visar alarmerande tecken på underprestation. Privata Affärer har granskat flera av dessa bolag och konstaterar att långvarig svag avkastning kan vara en indikation på att det är dags att omvärdera deras plats i portföljen.

  • Många storbolag har underpresterat under det senaste decenniet.
  • H&M och Electrolux är exempel på bolag med negativ avkastning.
  • Ericsson visar stora svängningar och höga riskpremier.

Enligt en analys i Privata Affärer finns det storbolag som direktkvalificerar sig till många sparportföljer via index, men som underpresterar över långa perioder. Detta kan innebära att det är bättre att undvika dessa aktier för att optimera avkastningen.

Exempel på underpresterande bolag

H&M är ett av exemplen på ett stort företag som upplevt en negativ avkastning under de senaste tio åren, trots utdelningar. Under samma period har familjen Persson ökat sitt ägande, vilket kan tyda på en strategisk plan att ta bolaget från börsen.

Electrolux har visat sig vara en utmaning för investerare. Trots att företaget historiskt sett har knoppat av framgångsrika börsbolag, kvarstår frågan vad man kan förvänta sig av det som återstår. Den globala konkurrensen inom vitvaror har lämnat små marginaler för företaget.

Teknologiskiftets påverkan

Securitas har inte lyckats återhämta sig efter coronapandemins nedgång. Bevakningsverksamheten har svårt att konkurrera med storföretag som integrerar teknologi för att minska antalet anställda, vilket påverkar lönsamheten negativt.

Även Telia och Essity står inför stora utmaningar, konstaterar Privata Affärer. Telias tidigare misslyckade tillväxtplaner i Euroasien och osäkerheten kring deras nya satsning som medieföretag visar på risker. Essity, som spunnits av från SCA, har svårt att nå de lönsamma marknaderna inom vård och professionella användare så snabbt som förväntat.

Ericsson – ett kapitel för sig

Ericsson står ut som ett bolag med extrema svängningar mellan succé och kris. Ledningens senaste nedskrivningar av värdet på Vonage indikerar att företaget har stora utmaningar framför sig. Huvudägarna Investor och Industrivärden har ännu inte lyckats skapa långsiktigt värde, och företagets högst volatila historia gör det till en högst riskfylld investering.

På Börskollen vill vi påminna våra läsare om att det är viktigt att regelbundet granska innehållet i sina portföljer och inte bli för sentimentalt fäst vid enskilda aktier, oavsett deras tidigare framgångar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt