Tidningen: Tre lovande svenska mjukvarubolag för den långsiktige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Tidningen: Tre lovande svenska mjukvarubolag för den långsiktige

Tidningen:

Programvarubolag med abonnemangsintäkter, så kallade SaaS-bolag, har blivit populära investeringar. Privata Affärer tittar närmare på tre starka aktörer inom området: Fortnox, Vitec och Opter, vars affärsmodeller och tillväxtpotential gör dem intressanta för en långsiktig portfölj.

  • Fortnox har upplevt en stark tillväxt och strävar efter att nå 700 000 kunder till 2025.
  • Vitec fortsätter att växa genom förvärv och har en hög andel repetitiva intäkter.
  • Opter erbjuder stabil tillväxt och har en stark position på den nordiska marknaden.

Fortnox: Ledande inom ekonomiadministration

Fortnox utvecklar bokföringsprogram som webbtjänst och har vuxit till en ledande aktör inom ekonomiadministration i Sverige. Bolaget har en stark tillväxttakt och målet är att nå 700 000 kunder till 2025. Abonnemangsintäkter står för majoriteten av företagets omsättning, och rörelsemarginalen har legat mellan 34 och 49 procent de senaste fem åren.

Fortnox har även breddat sin plattform med nya funktioner, som digitala signeringsverktyg och företagskort. Aktien har varit volatil, men långsiktiga investeringar kan vara fördelaktiga vid kursfall. Det skriver Privata Affärer i en analys av sektorn.

Vitec: Förvärvsdriven tillväxt

Vitec har byggt sin tillväxt genom strategiska förvärv och har en hög andel repetitiva intäkter. Bolaget har köpt fem företag per år de senaste fem åren, vilket har resulterat i en intäktsökning på över 40 procent under fjolåret. Rörelsemarginalen har också förbättrats till över 20 procent.

Vitec erbjuder standardiserad programvara i specifika nischer med höga inträdesbarriärer för konkurrenter. Trots en viss volatilitet i aktiekursen, erbjuder bolaget stabil långsiktig tillväxt och starka finanser.

Opter: Stark position på nordiska marknaden

Opter erbjuder system för transportföretag och har en stark abonnemangsmodell. Bolaget har en växande kundbas och en hög andel återkommande intäkter. Målet är att nå en omsättning på 100 miljoner kronor nästa år med en rörelsemarginal på 30 procent.

Opter har en stark position i Sverige och Norge och expanderar i Danmark och Finland. Den internationella marknaden för transportplaneringssystem växer, vilket ger ytterligare tillväxtmöjligheter för bolaget.

På Börskollen ser vi att dessa tre SaaS-bolag erbjuder spännande möjligheter för långsiktiga investerare, trots vissa kortsiktiga risker och kursvolatilitet. Deras starka affärsmodeller och tillväxtpotential gör dem värda att överväga för en diversifierad portfölj.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortnox

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt