Tidningen köpstämplar IT-doldis – ”urstark balansräkning”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Tidningen köpstämplar IT-doldis – ”urstark balansräkning”

Tidningen

Industrikonsult- och mjukvaruföretaget Novotek har visat stark tillväxt de senaste åren. Trots att bolaget inte får mycket uppmärksamhet på börsen, har det en stabil finansiell grund och en växande verksamhet i Europa. Privata Affärer rekommenderar köp av aktien.

  • Novotek har vuxit med 13-14 procent årligen under de senaste sju åren.
  • Bolagets rörelseresultat ökade med 47 procent i första kvartalet 2023.
  • Novotek har en stark balansräkning med en nettokassa på 85 miljoner kronor efter förvärv.

Enligt en artikel från Privata Affärer är Novotek ett kvalitetsbolag med en god historik. Trots att bolaget är något av en doldis, har det varit noterat på Stockholmsbörsen i 25 år och har specialiserat sig inom IT-system och lösningar för processoptimering, energiövervakning och produktionsplanering.

Stabil tillväxt och finansiell styrka

Under de senaste sju åren har Novotek haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 13-14 procent, både organiskt och genom mindre förvärv. Bolaget har också en stark rörelsemarginal på cirka 11 procent. 2022 var ett svagt år på grund av konjunkturen, men nu har trenden vänt, vilket syntes tydligt i första kvartalet 2023. Nettoomsättningen ökade då med 17,5 procent till 136 miljoner kronor och orderingången steg med 11 procent. Rörelseresultatet förbättrades med 47 procent till 13,5 miljoner kronor.

Expanderande verksamhet och stark balansräkning

Novotek har en ”urstark balansräkning” med en nettokassa på 120 miljoner kronor vid utgången av första kvartalet, enligt PA. Efter utdelning och förvärv av ett österrikiskt bolag, uppgår nettokassan till cirka 85 miljoner kronor. Bolaget har också expanderat sin verksamhet till Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien och Österrike. Dessutom planerar Novotek att starta upp ett bolag i Frankrike senare i år.

Privata Affärer anser att Novotek förtjänar mer uppmärksamhet som det kvalitetsbolag det faktiskt är. Med en god historik, stark balansräkning och en växande verksamhet i Europa, ger de aktien en köprekommendation. Värderingen är attraktiv med ett p/e-tal runt 13 för 2023, vilket förväntas falla till cirka 12 nästa år. De sätter riktkursen till 77 kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Novotek

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Novotek

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt