Tidningen: Här är börsens billigaste aktier – fordonsjätte i topp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tidningen: Här är börsens billigaste aktier – fordonsjätte i topp

Tidningen:

En ny sammanställning från Privata Affärer, med hjälp av analystjänsten Factset, pekar ut nio bolag på Stockholmsbörsen som handlas till under 10 gånger årets förväntade vinst. Trots låga värderingar har dessa aktier inte nått några kursframgångar under året och genererat en blygsam avkastning på 2 procent.

  • Volvo Cars och Stillfront toppar listan med p/e-tal runt 6.
  • Intrum har haft en turbulent resa med kursökningar och varningar.
  • Analytiker förutspår stark vinsttillväxt för Stillfront och Boliden.

Enligt en ny sammanställning från Privata Affärer är det nio bolag på Stockholmsbörsen som i dagsläget handlas till under 10 gånger årets förväntade vinst. Trots att dessa aktier är lågt värderade har de hittills inte genererat några större kursframgångar under året, med en avkastning på endast 2 procent inklusive utdelningar.

Volvo Cars toppar listan

Volvo Cars och Stillfront intar topplaceringarna med p/e-tal runt 6. I sin rapport för andra kvartalet redovisade Volvo Cars en rörelsevinst på 8 miljarder kronor, vilket var 60 procent högre än samma period året innan och betydligt över analytikernas förväntningar. Aktien klättrade 11 procent på torsdagen efter rapporten. Peter van Berlekom, investeringschef på Espiria, framhåller tre skäl till att investera i Volvo Cars: produktutveckling, omställningen till elbilar och en stark finansiell ställning med en nettokassa på 14,7 miljarder kronor.

Intrum och andra undervärderade aktier

Inkassobolaget Intrum, som har ett p/e-tal på cirka 7, har haft en turbulent resa under 2024 med kursökningar och varningar. Trots att aktien har rasat över 30 procent sedan årsskiftet har den mer än trefaldigats från bottennoteringen i mars. Privata Affärer har dock varnat för den höga risken i aktien.

Andra bolag som förväntas öka sitt rörelseresultat med minst 10 procent under 2024 är Stillfront, Boliden, Securitas, Autoliv, NCC och MTG. Stillfront förväntas stå för den största vinstökningen, där analytikerna räknar med att bolagets rörelsevinst fördubblas i år.

Förväntad vinstnedgång för vissa bolag

På förlorarsidan återfinns SSAB och AB Volvo, där analytikerna förutspår en vinstnedgång på över 40 respektive drygt 18 procent i år jämfört med föregående år. Även storbankerna Handelsbanken, Swedbank och SEB förväntas se en fortsatt vinstnedgång.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen för dessa undervärderade aktier och rapportera om eventuella förändringar i deras värdering och prognoser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt