Thedéen om bitcoin-rekord: "Ren spekulation"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Thedéen om bitcoin-rekord: "Ren spekulation"

Thedéen

Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: – Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.

I början av veckan satte bitcoin återigen nytt kursrekord med ett kliv över 72 000-dollarstrecket för första gången. Det innebär att kursen har stigit med över 50 procent bara sedan årsskiftet. Sveriges riksbankschef vill inte spekulera i förklaringar till uppgången men ställer sig mycket tveksam till företeelsen:

– Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, säger Erik Thedéen i samband med tisdagens utfrågning i finansutskottet.

Thedéen poängterar att han är skeptisk till kryptovalutor, men i såväl USA som Storbritannien har man gett grönt ljus för bitcoinfonder (ETF-fonder).

Är det något du skulle vilja avråda från?

– Jag vill ha så lite som möjligt av bitcoin i svenskt finanssystem, sedan finns det även i Sverige certifikat som har bitcoin som värdereglerare. Vi är inte fria från det i Sverige, men det har ganska litet genomslag. Det är en avvägning och har man ingenting så kanske det hamnar mer i kriminella händer, säger han om alternativen.

Källa: Tobias Österberg/TT, Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt