Techjättarnas lyft – ökar risken för soffliggarna
Amerikanska techjättars framgång är en succé för nästan sex miljoner pensionssparare i "soffliggarfonden" AP7. Men ju större Apple, Tesla och Nvidia blir — desto högre blir även risken. – Vi har ögonen på det, säger förvaltningschefen Lena Fahlén.
Den brukar gå under namnet soffliggarfonden, och är alternativet för pensionssparare som inte gjort något aktivt premiepensionsval.
Och det har varit ett utomordentligt icke-beslut under många år. Under 2024 har fonden haft en avkastning på nästan 30 procent, flera gånger bättre än Stockholmsbörsen.
– Det är klart att man är jättenöjd. Det är en jättefin utveckling, säger Lena Fahlén.
Förvaltar 1 500 miljarder
Hon är förvaltningschef och vice vd för statliga AP7 med ett värde på cirka 1 500 miljarder kronor. Förklaringen till lyftet är tre: den svaga svenska kronan, fondens hävstångseffekt men framför allt exponeringen mot amerikanska techjättar. Tack vare deras kursrusning står "Magnificent seven"-bolagen för över 20 procent av fondens totala kapital, vilket leder till två frågor:
Är Lena Fahlén rädd för en tech-bubbla liknande den på 90-talet?
– Jag tycker skillnaden är jättestor, säger hon.
– Dåvarande bolag som Framfab gjorde aldrig vinster utan handlades på framtida vinster. Här görs det stora vinster. Det är heller inte samma uppblåsta värderingar, även om det börjar bli ansträngt.
När blir det ett problem att ett fåtal bolag får så stor vikt i en portfölj?
– Vi har ögonen på det. Den analys vi gör är att det inte finns en bubbelvärdering men skulle vi se än mer ansträngda värderingar, skulle jag säga att vi får agera.
Lena Fahlén tar som exempel Kina där man under året valt att minska exponeringen.
– Vi har inte tagit bort Kina för att vi ska "trejda" på det utan för att ta ned risken, kopplat till den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen. Man kanske missar den sista uppgången men vi förvaltar våra pensionärers tillgångar.
Goda förutsättningar
Vad kan då AP7-fondens 5,8 miljoner pensionssparare förvänta sig av börsåret 2025? Förutsättningarna för aktiemarknaden ser bra ut med lägre räntor och inflation men orosmolnet består av hur Donald Trump agerar kring handelstullar, varnar Lena Fahlén.
– Jag tror han är frustrerad över att han inte fick igenom så mycket som han ville förra gången. Nu är han bättre förberedd och vet vad det innebär att sitta i Vita huset.
Bättre förberedd, är det positivt eller negativt?
– Jag ser det med större farhågor. Tidigare hade han en väldigt etablerad administration som kunde slipa av kanterna på de mest radikala förslagen. De utnämningar han gjort hittills visar på en ganska tuff agenda.
Fakta: 7:e AP-fonden
AP7 Såfa är en färdig fondportfölj som består av en mix av två fonder: AP7 aktiefond och AP7 räntefond. Fördelningen mellan dessa anpassas efter spararens ålder.
Aktieportföljen som består av fler än 3 000 bolag kan beskrivas som en global indexportfölj.
Detta innebär att bland de största innehaven återfinns:
1. Apple
2. Nvidia
3. Microsoft
4. Amazon
5. Facebook (Meta)
6. Tesla
AP7 kan samtidigt svartlista bolag som man anser inte uppfyller kraven. I slutet av året var totalt 110 bolag exkluderade, ungefär hälften av dessa är fossilbolag baserat på Parisavtalet.
Bland övriga bolag märks sådana som är involverade i cannabisverksamhet eller kärnvapen.
Källa: Tobias Österberg/TT