”Systembolagets monopol hotat” – gårdsförsäljning väcker känslor
Regeringen ser ut att kunna gå vidare med sina planer på att tillåta gårdsförsäljning från den 1 juni. Förslaget möts av glädje på de svenska vingårdarna och bryggerierna, men också av hård kritik. Systembolagets monopol på försäljning av alkohol är nu hotat, anser kritikerna.
- EU-kommissionen väntas ge grönt ljus för gårdsförsäljning i Sverige.
- På Österlenvin är glädjen stor efter beskedet.
- Kritiker menar att Systembolagets monopol och därmed folkhälsan riskeras.
Under hela hösten har regeringens lagförslag om att tillåta småskalig försäljning av öl, vin, gin och annan alkohol granskats av EU-kommissionen.
Enligt uppgifter till TT kommer EU-kommissionen inte lämna något yttrande på förslaget, även om Portugal riktat kritik mot förslaget och menar att det inte är förenligt med EU-rätten.
Därmed ser det ut som att regeringen kan gå vidare med sina planer om att tillåta gårdsförsäljning från den 1 juni.
En mängd reaktioner har följt av utvecklingen. Som Börskollen tidigare rapporterat jublas det på vingårdarna på Österlen.
Till TT säger Thorsten Persson, som driver Österlenvin, om de nuvarande reglerna: ”Äntligen, danskar och tyskar fattar ingenting. Vi har ganska mycket besök och mycket utländska sådana. Det är trist att när man gjort en visning och så får de inte köpa med sig vin. Sverige är ju faktiskt det enda landet i hela EU där du inte får köpa en flaska vin”.
Förslaget möts dock också av hård kritik och nu höjs röster för att Systembolagets monopol är i gungning. IOGT-NTO uppger i ett uttalande att förslaget ”riskerar det svenska monopolet och därmed folkhälsan”.
“Nu kan Sverige vänta sig långa domstolsprocesser i EU-domstolen som direkt hotar Systembolagets monopol” säger Emil Juslin drogpolitisk chef på IOGT-NTO.
Emil Juslin fortsätter:
”Regeringen behöver i första hand värna om det svenska monopolet och vår gemensamma folkhälsa. Annars riskerar vi en verklighet där fler barn växer upp i otrygghet, att fler anhöriga drabbas negativt av närståendes alkoholkonsumtion och att fler dör till följd av alkoholens konsekvenser”.
Portugal, precis som vinodlare runtom i EU, har kritiserat förslaget med motiveringen att det diskriminerar tillverkare från andra länder.
Förslaget innebär att den som köper alkohol vid gårdsförsäljning maximalt kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter jästa drycker. Källa: Socialdepartementet.